Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-06-15

Friterad kycklingmage, jordärtskockschips, lök & chilidip


Vilken tur att det är helg och att det tar inte mer än 30 minuter att göra denna KFC-liknande rätt fast en miljard gånger bättre! Till den friterade kycklingen använde jag kycklingmage iom att den smakar gott och är perfekt storlek för nuggets, men tycker du det verkar otäckt kan du använda kycklinglår eller filé från majskyckling som du skär i munsbitar. Annars är halloumi och kolja strålande frityrkamrater!

Vegetariskt: Gör nuggets på tärnad halloumi eller silken tofu. Följ receptet i övrigt vad gäller fritering.

Fish and chips: Fritera kolja eller torsk istället för kyckling.

Friterad kyckling, jordärtskockschips, lök & chilidip
Ingredienser 2 portioner:
  • ca 5 stora jordärtskockor (kan bytas mot 1 stor sötpotatis)
  • ca 150 gram kycklingmage (motsvarande ca 2 dl)
  • 1 röd lök
  • 1 dl cornflakes eller panko
  • sallat som mizuna, romansallat eller fint strimlad kål
  • 1/2 liter rapsolja
  • 2 dl maizenamjöl
  • 2 dl grekisk yogurt
  • 1 vitlöksklyfta
  • kryddor: gurkmeja, chiliflakes, salt, peppar
 GÖR SÅ HÄR:
  1. Blanda grekisk yogurt med pressad vitlök, svartpeppar och chiliflakes efter smak. Ställ in i kylen.
  2. Skölj och rensa kycklingköttet - klipp/skär bort hårt fett och hinnor från kycklingmagarna.
  3. Ta en skål och häll i mjöl + krossade cornflakes + en nypa salt, peppar och 1 msk gurkmeja. Lägg ned kycklingmagarna och täck skålen med plastfolie. Skaka runt skålen så allt blandas och det är mjöl på all kyckling.
  4. Skiva rödlök i tunna skivor och vänd i mjöl.
  5. Skiva jordärtskockor i tunna skivor.
  6. Häll upp rapsolja i en tjockbottnad mediumstor kastrull på hög värme. När oljan blivit varm (temperatur ska vara kring 160 grader eller så kan du provfritera med en bit kyckling - börjar oljan ryka är det däremot för varmt, men dra bara av kastrullen från plattan och testa efter några minuter igen), lägg ned kycklingen försiktigt och fritera i några minuter tills gyllene och krispigt. Ta upp med hålslev och låt rinna av på tidningspapper eller hushållspapper.
  7. Upprepa fritering med jordärtskockskivor och till sist lök. Allt ska bli gyllene och krispigt. 
Servering:  Salta med flingsalt. Servera med sallat och chilidipp i en skål. Titta på Game of Thrones och drick en sockrig dryck.

1 kommentar: