Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-06-12

Nö(r)dmiddag: Don´t-do-it-yourself-Taco med rökig bönchili, cheddarmajs & vitlökskräm


Vad är väl en bal på slottet? Vad är väl en helt vanlig vardagskväll med tomt skafferi förutom en ursäkt att göra TACOS på samtliga rester? (Och om ni frågar mig hade jag valt tacokväll framför vilken bal som helst)

Dagens taco hade jag inte ens tänkt ta med här eftersom det knappt ens är någon tillagning inblandad men efter att min sambo utnämnde denna till en av de bästa snabbtacos han ätit tack vare den ostiga majsröran och bönchilin så tog jag med den på hans önskan. Nyheten med denna taco är att i stort sett inget är lagat från grunden utan kommer från konserver, balkongens kryddväxter och glömda frysvaror. Men smakmässigt kan jag meddela att istället för koriander använde jag libbsticka, och istället för grillad färsk majs rostade jag konserverade majskorn med cheddar-popcornkrydda som fick smälta ned till en cheesig osthimmel. Bönchilin är helt enkelt vita bönor som jag kokat ihop med en rökig ketchupbaserad BBQsås och majsskalen och tortillabröden var butiksköpta sedan länge och låg och väntade i skafferiet på att användas. Easy peasy 70-tals konserv-breezy med andra ord men tallrikarna blev tomma snabbt kan jag lova.

Vegetariskt: Vi använder vegfärs iom att sambo är veg men också för att jag tycker kött-köttfärs är rätt sunkigt om man inte maler den själv och jag orkar inte ta ned köttkvarnen från köksskåpet för den står alldeles för högt upp och jag är Papphammar. Gillar du ej vegfärs så rekommenderar jag varmt smålinser eller belugalinser som först får sjuda i grönsaksbuljong och salt för att sedan brynas med kryddor och vätska i stekpanna.

Don`t-do-it-yourself-Taco med rökig bönchili, cheddarmajs & vitlökskräm
Ingredienser 2 personer:
 • valfri färs
 • tacokrydda eller spiskummin, chilipulver, koriander & salt
 • 1 burk majskorn
 • Kernel popcornkrydda med nacho cheddar (finns på välsorterade Ica, Hemköp, American Food Store, UsaGodis m.fl)
 • 1 dl grekisk yogurt
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 vårlök eller silverlök
 • en näve körsbärstomater
 • några blad libbsticka eller koriander
 • tacoskal & tortillabröd
Rökig bönchili (vill du inte laga egen kan du använda din favoritBBQsås som du kokar ihop med vita bönor & lök):
 • 1/2 burk vita bönor eller 2 dl hemmakokta 
 • 1/2 finhackad gul lök
 • ca 3 dl ketchup
 • ca 1/2 msk strösocker eller brunt farinsocker
 • 1 msk vitvinsvinäger
 • 1 tsk liquid smoke
 • kryddor: paprikapulver, spiskummin, chilipulver, kanel, salt, peppar
GÖR SÅ HÄR:
 1. Rökig bönchili: Koka ihop ingredienserna till bönchilin i en liten kastrull på låg värme, smaka av med kryddorna - OBS ha bara i en knivsudd kanel för annars tar den smaken lätt över. Låt puttra på svag värme under lock. Rör om och späd med vatten vid behov så att det inte blir för tjockt eller bränns i botten av kastrullen.
 2. Färs: Stek färsen med tacokrydda och lite vatten.
 3. Tomatröra: Grovhacka tomater och blanda med libbsticka (eller koriander) samt lite finhackad lök.
 4. Cheddarmajs: Rosta majskornen i en torr stekpanna på hög värme - när de börjat få färg häller du på litet rapsolja och rör om. Häll över majskornen i en skål och strö över cheddarpopcornkrydda tills du uppnår önskad ostighet.
 5. Vitlökskräm: Blanda grekisk yogurt med pressad vitlök och nymalen svartpeppar.
Servering: Ät allt med favorittortilla eller majsskal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar