Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-06-28

Panzanella - toscansk sallad med tomat, bröd & vitlök

En favoritsallad är Panzanella - en italiensk sallad som baseras på färska tomater och dagsgammalt bröd. Jag brukar göra den ljummen och hålla mig till ett minimum av ingredienser: Tomat, bröd, olivolja, vitlök, örter och parmesan, men kan även göra den kall och slänga ner sardeller, röd lök, svarta oliver, kapris, paprika m.m Men då tycker jag att den blir för lik grekisk sallad så jag gillar den såhär enkel och mjuk - som en ostig bruschetta fast i salladsform helt enkelt.

Tillbehör: Det funklar finfint med vegokorv, grillad fisk eller en god favoritekokorv till panzanella, men det går lika bra att slänga ned skivad (buffel-)mozzarella för en äkta ostfest, eller servera alltihopa tillsammans med pasta eller som sidosallad till grillat. På bilden ovan är det Nurnberger Rostbratwurst Original som ätes till - en god, mild autentiskt smakande tysk korv i miniformat. Finns på Hemköp och Willys.

Örter: Jag brukar använda bladpersilja och körvel men nu blev det färsk timjan istället. Vanligast är dock färsk basilika men använd det du tycker bäst om.

Olivolja: En av mina vardagsfavoriter är Garants ekologiska olivolja som är fruktig, smakrik och himla billig. Funkar både att steka i och som smaksättare. Används även av Tareq Taylor på Trädgårdsonsdag, så testa vetja. 

Panzanella:
Ingredienser 2 portioner:
 • 6 stora kvisttomater
 • 3 skivor dagsgammalt bröd av typen lantbröd, surdegsbröd eller ciabatta (alt glutenfri version)
 • 1/2 gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 dl vitt vin
 • 1 msk röd- eller vitvinsvinäger
 • smakrik olivolja
 • parmesan
 • färsk bladpersilja, timjan eller basilika
 • havssalt, nymalen svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
 1. Grovhacka tomat och lök. Stek på medelhög värme i en stekpanna med olivolja.
 2. Pressa i vitlök och tillsätt vin och vinäger. Salta och peppra och låt puttra ihop ca 10 minuter tills vätskan reducerat.
 3. Riv brödet i munsstora bitar och stek i olivolja tills de blivit frasigt gyllene.
Servering: Riv parmesan över tomaterna och tillsätt färska örter. Blanda ned brödbitarna och lägg upp den ljumma salladen på tallrikar. Ringla över olivolja och servera med valfritt tillbehör samt en skål med flingsalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar