Kycklingmage: Bra inälvsdel liknande kycklinglever men billigare, spänstigare och godare enligt min mening för ibland kan lever bli lite jordig och mjölig i konsistensen. Fryst kycklingmage finns i frysdisken på bla Hemköp, Willys m.fl för ca 15 kr. Finns även som färsk i köttavdelningen. Vänd dig annars till din lokala köttbutik.
Vegetariskt: Byt kött mot extra svamp och lök.
Gryta på vin, kycklingmage, svamp & jordärtskocka
Ingredienser 2 portioner:
- 1 påse kycklingmage ca 250 gram
- 6 små gula lökar
- 2 morötter
- 5 jordärtskockor
- en stor näve svamp tex karljohan, sopp eller champinjon
- 1 msk fruktgelé tex kvitten, havtorn
- ca 1 1/2 flaska rödvin
- 1 dl syltlök
- smör
- viltfond eller kycklingfond
- färsk timjan
- färsk rosmarin
- vitvinsvinäger
- salt, peppar
- Skölj kycklingmagarna i kallt vatten och klipp bort det vita hårda fettet (det mjuka fettet skär du däremot ej bort för det smälter in i köttet/grytan och gör allt gott & mört). Klappa sedan köttet torrt med hushållspapper.
- Sätt en kastrull eller gryta på hög värme med rapsolja. Klicka i 2 msk smör och lägg i kycklingen. Bryn alla sidor gyllenbruna.
- Lägg ned timjan, rosmarin, skalad hel lök och hela svampar och stek på tills allt blir glansigt och doftar gudomligt. Häll sedan på rödvin + fond och låt koka upp under lock. Ta sedan av locket och låt puttra på svagaste värmen i 3 timmar. Häll på mer rödvin eller en skvätt vatten då och då - det ska bli tjockt men fortfarande såsigt.
- Skölj och rensa morötter och jordärtskockor. Skär i stora bitar och lägg ned i grytan tillsammans med vitvinsvinäger, salt, peppar, och fruktgelé. Puttra vidare i ca 40-50 min.
- Smaka av grytan med eventuellt mer vitvinsvinäger, salt, peppar, och fruktgelé. Lägg ned syltlöken, plocka upp örtkvistarna och kolla så att kycklingköttet är mjukt och mört.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar