Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-06-26

Poulet Bourguignon eller rättare sagt: Gryta på vin, kyckling, svamp & skockor

Jag gillar Beouf Bourguignon, såsiga grytor, långkok och att prova nya råvaror. Alltså var det dags för att byta ut beoufen mot något roligare och jag har aldrig gjort långkok på mage innan så jag tyckte det var dags. Jag använde kycklingmage och var lite orolig att de skulle bli bläckfiskigt gummiaktiga så jag vakade över kastrullen likt en hönsmamma (bokstavligen talat). Som tur var blev resultatet gott och mört efter 4 timmars långkok i vin, smör, örter och buljong vilket gav köttet en mycket lätt viltsmak som smälte i munnen. Tycker du kycklingmage verkar nasty kan du välja en annan kycklingdel, valfritt viltkött eller skav på vildsvin, ren, älg eller hjort - då kan du även dra ned på tillagningstiden.

Kycklingmage: Bra inälvsdel liknande kycklinglever men billigare, spänstigare och godare enligt min mening för ibland kan lever bli lite jordig och mjölig i konsistensen. Fryst kycklingmage finns i frysdisken på bla Hemköp, Willys m.fl för ca 15 kr. Finns även som färsk i köttavdelningen. Vänd dig annars till din lokala köttbutik.

Vegetariskt: Byt kött mot extra svamp och lök.

Gryta på vin, kycklingmage, svamp & jordärtskocka
Ingredienser 2 portioner:
  • 1 påse kycklingmage ca 250 gram
  • 6 små gula lökar
  • 2 morötter
  • 5 jordärtskockor
  • en stor näve svamp tex karljohan, sopp eller champinjon
  • 1 msk fruktgelé tex kvitten, havtorn
  • ca 1 1/2 flaska rödvin 
  • 1 dl syltlök
  • smör
  • viltfond eller kycklingfond
  • färsk timjan
  • färsk rosmarin
  • vitvinsvinäger
  • salt, peppar
GÖR SÅ HÄR:
  1. Skölj kycklingmagarna i kallt vatten och klipp bort det vita hårda fettet (det mjuka fettet skär du däremot ej bort för det smälter in i köttet/grytan och gör allt gott & mört). Klappa sedan köttet torrt med hushållspapper.
  2. Sätt en kastrull eller gryta på hög värme med rapsolja. Klicka i 2 msk smör och lägg i kycklingen. Bryn alla sidor gyllenbruna. 
  3. Lägg ned timjan, rosmarin, skalad hel lök och hela svampar och stek på tills allt blir glansigt och doftar gudomligt. Häll sedan på rödvin + fond och låt koka upp under lock. Ta sedan av locket och låt puttra på svagaste värmen i 3 timmar. Häll på mer rödvin eller en skvätt vatten då och då - det ska bli tjockt men fortfarande såsigt.
  4. Skölj och rensa morötter och jordärtskockor. Skär i stora bitar och lägg ned i grytan tillsammans med vitvinsvinäger, salt, peppar, och fruktgelé. Puttra vidare i ca 40-50 min.
  5. Smaka av grytan med eventuellt mer vitvinsvinäger, salt, peppar, och fruktgelé. Lägg ned syltlöken, plocka upp örtkvistarna och kolla så att kycklingköttet är mjukt och mört.
Servering: Häll upp i djupa skålar och ät så mycket du orkar med gelé, färsk timjan och ett gott lantbröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar