Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-06-11

Primörfest: Sparris med rödbeta, pepparrot, dill & confiterad äggula

Viktiga frågor: Vad är väl en svenne utan sina primörer, en sparris utan smör, mac utan cheese och Beach utan Boys? Svar: Inte så mycket kanske om man tänker Traditioner. Så nu blir det primörfest på enklaste sätt. Och ni som förvånat tänker VA?! SPARRIS?! har för all del rätt i och med att jag fortfarande inte gillar sparris men jag hittade fem knippen sparris för en ynka tjuga på den lokala torgmarknaden och kunde ej låta bli. Det blev alltså brynt smörslungad sparris med havssalt men som vanligt ångrade jag mig i efterhand eftersom jag är en av de olyckligt lottade som känner lukten av *ahem* sparrisavfall (när jag var på hemlighuset utropade jag högt ÅhNej eftersom jag kände den fördömda lukten).

Confitering: Betyder ungefär att man långsamt kokar något i fett istället för i vatten - utan att det friteras dvs på en lägre temperatur (jag kör 50 till ca 80 grader).

Info: På bilden ovan har jag även friterat ägg & purjolök men det lade inte till något nämnvärt till rätten utan jag gjorde det bara för jag 1. pajjade en äggula och 2. blev uttråkad när jag väntade på att oljan skulle få rätt temperatur till confiteringen av hela äggulor. Så detta skippar jag alltså i receptet nedan. Men om du också gillar att hålla på i köket så för all del, förfritera på (bonusen är att oljan efteråt får en liten ton av purjolök).

Sparris med saltbakad rödbeta, pepparrotskräm, dill & confiterad äggula
Ingredienser 2 portioner:
 • 1 knippe sparris
 • 6 stora eller 12 små rödbetor
 • 2 ägg (men ha fler till hands i fall du råkar pajja någon äggula som jag gjorde)
 • ca 1 msk pepparrot
 • 2 dl grekisk yogurt eller smetana eller gräddfil
 • 3-4 dl rapsolja
 • 3 msk smör
 • dill
 • grovsalt, svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
 1. Sätt ugnen på 150 grader.
 2. Stora rödbetor: Skrubba rödbetorna (med skal) och skär dem i fyra delar. Små rödbetor: Skrubba och dela i halvor.
 3. Lägg ett lager grovsalt på en folieklädd ugnsplåt. Placera rödbetsklyftorna ovanpå och skjutsa in i ugnen i 1 timme. Efter 1 timme: Känn efter om rödbetorna är mjuka med en kniv - dra ned ugnsvärmen till 90 grader. 
 4. Häll rapsolja i en mindre tjockbottnad kastrull och sätt på medelhög värme. Separera två äggulor och låt dem varsamt sjunka ned i oljan när temperaturen är kring 50-60 grader (har du ingen stektermometer så häll ned dem när det är varmt om handen när du håller den ovanför kastrullen), dra av kastrullen från värmen och låt stå ca 15 minuter.
 5. Stek sparrisen på hög värme i en stekpanna med rapsolja och en klick smör tills varje sida är brynt.
Servering: Lägg ut rödbetsklyftor, sparris och pepparrotskräm på tallrikar och strö över färsk dill. Lägg försiktigt dit den confiterade äggulan med hjälp av en hålslev. Pricka sönder den med en kniv så gulan blir en god sås. Mal över lite svartpeppar och ät!

Receptidé: Fick jag från kock Elisabeth Johansson i tidningen Gourmet, se hela reportaget och samtliga recept HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar