Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-06-14

Veg Shepherd´s Pie med krämigt jordärtskockmos & blandsvamp

Jag fyndade en finfin ugnsform för 20 kr på Stockholms Stadsmission som passar perfekt till gratänger, grytor och soppor för två personer. Och eftersom den kom från England tyckte jag inte det var mer än rätt än att inviga den med en brittisk nationalrätt: Shepherd´s Pie. Dock är originalet gjort på lammfärs och potatismos och denna på svamp och jordärtskockor så den får väl egentligen inte heta Shepherd´s Pie utan snarare Svenssons Pie. 

Torkad eller färsk svamp: Är det säsong kan du använda färsk blandsvamp men lägg då till 1 msk torkad svamp till färsen. Torkad svamp håller dock för evigt och har lite mer koncentrerad smak (umamibomb alert!) så ett tips är att alltid ha någon påse hemma för dylika grytor och färser.

Färs: Jag använde Anammas veganska färs men är du en svamplover så byt ut färs mot mer svamp och morot - det blir löjligt gott. 

Ombytta pajroller: Denna version kan man lika gärna göra på tvärtomsättet - dvs sjud tärnade jordärtskockor i grädde, stompa och använd som basfyllning och hacka olika svampar, fräs och lägg på toppen tillsammans med några klickar smör och eventuellt västerbottenost.

Shepherd´s Pie med jordärtskockor, Karljohansvamp & öl
Ingredienser 2 portioner:
 • ca 1/2 påse jordärtskockor 250 gram
 • 2 morötter
 • 1 gul lök
 • 1 selleristjälk
 • ca 3-4 dl havremjölk
 • 1 dl torkad Karljohansvamp + svampspadet
 • Valfri färs (kan uteslutas och ersättas med extra svamp tex champinjon, portabello)
 • 1/2 dl ljus öl
 • Rapsolja
 • Smör
 • Kryddor: Lagerblad, färsk timjan, mejram, salt, vitpeppar
GÖR SÅ HÄR:
 1. Lägg den torkade svampen i en skål med ljummet vatten så det täcks, ca 60 min.
 2. Sätt ugnen på 200 grader.
 3. Skrubba jordärtskockorna rena under kallt vatten. Du behöver ej skala dem. Skär dem i grova bitar och bryn i rapsolja i en kastrull på medelhögvärme. Tillsätt en klick smör, 1/2 smulat lagerblad och en nypa salt. Låt det inte få för mycket färg, det ska bara mjukna. Häll på mjölk så det täcker, sätt på ett lock och dra ned värmen.
 4. Hacka lök och skiva morötterna och sellerin. Bryn i en stekpanna med rapsolja och några kvistar timjan. Tillsätt färsen. När allt fått färg häller du över ölen och rör om. Låt puttra på svag värme tills vätskan reducerat. Lägg ned den torkade svampen samt ca 2-3 dl av svampspadet i färsen. Puttra ihop igen.
 5. Mixa skockorna med en stavmixer till ett mos, eller mosa med gaffel. Smaka av med vitpeppar och salt.
 6. Smöra en ugnsform och lägg färsen i botten. Klicka ut skockmoset på toppen och sätt in i ugnen i ca 15-20 min tills moset blivit lätt gyllene. Gillar du snygg färg kan du pensla skockmoset med en äggula innan du kör in det i ugnen.
Servering: Lägg upp på fat tillsammans med lite persilja. Servera med rått äpplemos och senap. Drick gärna en Fantiman´s ginger beer till. GOTTTTTTH.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar