Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-06-13

Sparris med jordärtskocka, sparriskräm & rökt bacon

Jag älskar smaken och idén av jordärtskocka, inte bara för att det smakar smörig mjuk nöt med hint av frisk jord, utan också för att jag vet att det man äter är roten till en nordlig solros. Hur coolt? Supercoolt.
Detta blev alltså dagens lunch i två former: En med finhackat bacon och en veg med extra grön sparris (sambo känner ej av skunkig sparriskisslukt, grattis säger jag och lassar alltså på extra sparris på hans tallrik som är den som syns ovan). Den gröna krämen på rätten är gjord på grön sparris, grädde, salt, svartpeppar och en liten klick smör. Har man ej extra grön sparris till krämen/vill bara använda vit sparris så går det minst lika bra med gröna ärtor till krämen. Idén är att det ska smaka frisk växtlighet samtidigt som det är fylligt och krämigt.

Sparrisfärg?: Rätten kan göras på endast vita sparrisar eller endast gröna - det är mest en smaksak. Eftersom jag föredrar så subtil sparrissmak som möjligt (ironiskt nog med tanke på att jag gjorde detta), så föredrar jag vit sparris. Dessutom bonuspoäng till att vit sparris ser snuskigt morbid ut i all sin tjocka vita lemmighet.

Vegetariskt: Skippa bacon, fyll på med extra sparris och/eller smula över surdegskrutonger.

Sparris med jordärtskocka, sparriskräm & rökt bacon
Ingredienser 2 portioner:
  • 1 påse jordärtskockor
  • 1 bunt vit sparris
  • 1 bunt grön sparris
  • ca 3 dl matlagningsgrädde
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 lagerblad
  • 1/2 citron
  • rökt ekologisk bacon
  • rapsolja
  • smör
  • 2 tsk socker
  • salt, peppar
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Jordärtskockor: Skölj jordärtskockorna i kallt vatten och skrubba rena - skala ej. Skär i munsbitar. Sätt en stekpanna med rapsolja på medelhög värme och lägg ned skockorna + skivade vitlöksklyftor + lagerblad + salt. Bryn tills skockorna blivit en aning gyllene och glansiga utan att de fått för mycket färg. Kläm över citronsaft och sänk värmen till låg. Plocka bort lagerbladen, sätt på ett lock och låt stå i ca 20 minuter eller tills skockorna blivit genommjuka - glöm inte att röra om då och då (locket hindrar att vätska försvinner från pannan, men ifall det ser torrt ut tillsätter du bara en liten aning vatten och en klick smör).
  3. Smörbräserad sparris: Bryt av den hårda delen längst ned på sparrisarna. Skala den vita sparrisen med en skalare. Låt sparrisskalen torka på hushållspapper vid sidan av. Sätt en stekpanna på hög värme med rapsolja. Lägg ned vit sparris och bryn på varje sida. Sänk värmen, lägg ned den gröna sparrisen tillsammans med en nypa socker och salt. Häll på ca 2-3 dl vatten samt en stor klick smör. Låt koka in tills sparrisarna är mjuka men fortfarande al dente och spänstiga. 7-10 minuter.
  4. Krisp: Ta fram sparrisskalen. Ringla över rapsolja och salt, blanda, och lägg på bakplåtspapper och baka i ugnen tills de är krispiga, ca 7-10 minuter (håll lite koll här iom att ugnar beter sig olika).
  5. Sparriskräm: Ta en tredjedel av de tillagade gröna sparrisarna från stekpannan och lägg i en skål. Häll på grädde och mixa med stavmixer till en slät puré. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt mer smör.
  6. Stek bacon (eller surdegsbröd) i en panna till önskad krispighet. Skär i grova bitar.
Servering: Lägg upp jordärtskockor, sparris och grön sparriskräm på en tallrik. Toppa med bacon eller surdegskrutonger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar