Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-06-25

Stekta gröna tomater eller: Surdegsfriterade tomater


Det var tusen år sen jag såg "Fried Green Tomatoes" men när jag hittade de här fina tomaterna i butiken så tänkte jag att det var dags att prova maträtten ifråga. Och eftersom jag gillar att spela allan tänkte jag att det även var dags att jag provade surdegsfritering - dvs att man använder surdeg som frityrsmet. Sagt och gjort. Den gamla halvt bortglömda surdegen åkte alltså fram och karln fick en tallrik surdegsfriterade tomater medans jag gjorde vanligt panerade stekta tomater till mig. Nedan finns bägge recept.
Undrar du i detalj över hur man gör stekta tomater så hittar du steg-för-steg bilder HÄR hos bästa kocken Steve som skriver om äkta Sourthern food. Och ni vet att jag älskar dylik mat så jag kommer hämta massa inspiration från detta geni till man.

Tomater: Välj stora fasta trädgårdstomater, de ska helst vara snudd på omogna dvs ej för mjuka. 

Stekta gröna tomater eller: Surdegsfriterade tomater
Ingredienser 2 portioner:
 • 6 stora fasta tomater (ca 3 per person)
 • en bit parmesan
 • havssalt
 • 1 liter rapsolja
 • en nypa salt, peppar, socker
 • för surdegsfritering: 3 dl surdeg
 • för panering: 3 dl valfritt mjöl, 3 dl grädde, 3 dl ströbröd eller 3 dl majsmjöl/polenta
Örtkräm:
 • 3 dl grekisk yogurt
 • 1 dl färska hackade valfria örter + 1 tsk örtsalt + 1 msk olivolja eller 3 msk pesto
GÖR SÅ HÄR:
 1. För surdegsfritering: Gör en surdeg några dagar i förväg. Skär tomaterna i tjocka skivor och lägg dem på ett galler med papper under. Salta varje sida och låt överflödig vätska rinna ut i ca 20 min. Torka dem sedan torra med hushållspapper och doppa i surdegen så att varje sida täcks. Fortsätt med steg 3.
 2. För panering: Sätt upp 3 skålar med mjöl, grädde och ströbröd i vardera (i den ordningen). Lägg till salt, socker och peppar till mjölet och blanda väl. Skär tomaterna i tjocka skivor och lägg dem på ett galler med papper under. Salta varje sida och låt överflödig vätska rinna ut i ca 20 min. Torka dem sedan torra med hushållspapper. Doppa tomatskivorna först i mjöl, sedan grädde och till sist majsmjöl. Fortsätt med steg 3.
 3. Häll ca 2 decimeter rapsolja i en tjockbottnad kastrull och ställ på medelhög värme. När ojan börjat krusa sig på ytan kan du börja fritera. Lägg ned några tomatskivor i taget och fritera tills de är gyllene. Är oljan för varm så dra bara bort den från plattan och dra ned värmen tills det svalnat lite. Låt tomaterna rinna av på hushållspapper och fortsätt tills allt är friterat.
 4. Örtkräm: Finhacka örter eller mixa i en matberedare. Blanda med yogurt och smaka av med salt och olivolja (eller blanda bara yogurt med pesto).
Servering: Lägg upp tomaterna på tallrikar och riv över parmesanost. Servera med örtkräm och eventuellt lite färska örter om det blivit över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar