Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-06-09

Tikikyckling med ananassalsa & sjögräsnudlar



Jag har varit försvunnen till havs höll jag på att säga när jag i själva verket varit på besök hos mamma på landet i en vecka. Där passade jag på att grilla så mycket som möjligt (jag gjorde en provisorisk tunnbrödsugn samt en överraskningsrök - eventuellt mer om detta sen), och gjorde rätter som jag visste min mamma skulle gå i taket över. Som denna kycklingballotine med smak av mango, curry, chili och lime. Jag trodde hon skulle MMMa ihjäl sig ett tag, men vi klarade oss alla med hälsan i behåll. Ballotine må verka meckigt vid första anblick men är superenkelt så om du inte gjort det innan föreslår jag att det är dags att släppa sargen och komma in i matchen.

Fisk & skaldjur: Byt ut kycklingen mot handskalade nordhavsräkor, soyamarinerade laxkuber med sesamfrön eller hel grillad makrill eller havskräftor (MSC-märkta).

Vegetariskt: Testa rökt tärnad tofu eller grillad halloumi.

Sjögräsnudlar: Genomskinliga mineralrika nudlar gjorda på sjögräset kelp samt aloe vera. Naturligt glutenfria och kolhydratfria. Finns i matbutiker som Hemköp och Willys från märket Risbergs. Men det går lika bra med glasnudlar (= nudlar gjorda på mungbönsmjöl och vatten) som finns på asiatiska hyllan i de flesta livsmedelsbutiker. HÄR ser du en lista över butiker som har Risbergs sortiment, eller så kan du handla sjögräsnudlar online HÄR där de kostar 26 kronor.

Kycklingballotine med ananassalsa & nudlar
Ingredienser 2 portioner:
  • 2 kycklinglår eller kycklingfiléer - helst majskyckling
  • 1 ananas
  • 1 mild chili
  • 2 plommontomater
  • 1 lime
  • 1 tsk råsocker
  • 1/2 dl soyasås (typ kikkoman)
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • sjögräsnudlar eller glasnudlar
  • herbamare salt eller vanligt salt
  • santa maria mango curry
  • 2 msk smör
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk mango chutney
  • 2 dl grekisk yogurt
  • plastfolie & silverfolie
GÖR SÅ HÄR:
  1. Fyll en stor kastrull med vatten och sätt på hög värme.
  2. Lägg kycklingfiléen i en ren plastpåse (om du använder kycklinglår så bena ur dem först). Banka ut den till jämn tjocklek med en brödkavel eller baksidan av en stekpanna.
  3. Lägg den utbankade kycklingen på en stor bit plastfolie, krydda rikligt med mango curry men sparsamt med salt. Klicka ut 3 klickar smör på den undre delen av kycklingen, närmast dig. Rulla sedan ihop kycklingen med hjälp av plastfolien till en rulle - precis som en rulltårta eller en maki sushi. Rulla in kycklingen tätt i plastfolien och sedan i silverfolie så den ser ut som en packad silverkorv.
  4. Nu bör vattnet i kastrullen koka så dra ned värmen så att det sjuder och lägg ned kycklingrullarna i 10 minuter. Ta sedan upp kycklingrullarna och ställ åt sidan. 
  5. Ananassalsa: Skär bort sidorna + toppen + botten av ananasen, skär det gula fruktköttet i skivor och tärna till munsstora bitar. Tärna tomaterna, skiva chilin och 1/2 vitlöksklyfta. Blanda allt i en skål och häll över soyasås och socker. Rör om och smaka av. 
  6. Tillaga nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen. Blanda sedan ned i ananassalsan.
  7. Klipp upp foliet kring kycklingrullarna och ringla över lite flytande honung. Sätt en stekpanna på hög värme med rapsolja. Lägg ned kycklingrullarna tillsammans med en klick smör och bryn tills varje sida är gyllenbrun. Ös med smöret medans de steker.
  8. Mangosås: Rör ihop 1 msk mancho chutney med 2 dl grekisk yogurt i en skål. Droppa lite limesaft över.
Servering: Skär upp kycklingrullarna i 4 cm tjocka skivor. Lägg upp ananassalsan i djupa tallrikar och toppa med kycklingen. Riv över limeskal och servera med mangosås i en skål bredvid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar