Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-06-13

Tema: Jordärtskockor! Eller solrosrötter / sunchokes


Veckans fynd får väl ändå bli två påsar ekologiska jordärtskockor för 25 kr på Konsum. Det enda problemet nu är bara vad man ska göra med dem vilket är ett ypperligt lyxproblem då i stort sett ALLT man gör med kockor blir himmelskt.

Bonusfakta: Jordärtskockor kallas för Jerusalem artichoke på engelska men har egentligen inget med vare sig Jerusalem eller artichoke att göra (lite likt den andre namnboven Sötpotatisatis som ju egentligen inte alls är en potatis utan i själva verket en ört). Istället är jordärtskocka roten till en solros som är vanligt växande i Usa och Kanada och som var populär i Indianernas kost. Cute alert! Den kallas också för Sunchoke, Sunroot eller Earth Apple så kolla även de namnen om du receptgooglar.  

Recept med jordärtskocka:
Sparris med bräserad jordärtskocka & bacon
Fransk gryta på vin, kyckling, skockor & svamp
Shepherd´s Pie med jordärtskocksmos & Karljohansvamp 
Krämig sallad på jordärtskocka, päron & pecorino
Friterad kyckling med jordärtskockschips
Nötig lasagne på blomkål- och jordärtskockskräm med ogräspesto

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar