Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-06-28

Vita bönor kokta som risotto med svamp, parmesan & tryffelolja


Risotto brukar ju som bekant vara det stående vegetariska alternativet på många ställen. Förmodligen har det blivit mångas favorit för att den är lika billig att göra som den smakar gott. Trygg, ostig och len som en mac & cheese fast liksom lite mer raffinerad. Jag brukar göra den på vita bönor istället för ris - dels går det snabbare och dels blir den nyttigare och mer användbar. Användbar på det sättet att blir det rester över så blir en vanlig risotto stel och trist, men denna bönrisotto kan man enkelt återanvända som bitig sås till pasta eller mixa slätt med lite buljong till en mustig bön&svampsoppa.
Smaken i bönrisotto (bönotto? fagiolotto?) är dock fortfarande lika mjuk och god som originalet så här kommer det superenkla receptet.

Vita bönor kokta som risotto med svamp, parmesan & tryffelolja
Ingredienser 2 portioner:
  • 2 burkar vita bönor (tex ekologiska från zeta) eller 7 dl hemkokta
  • 1/2 gul lök
  • 2 nävar svamp
  • 2 dl riven parmesan 
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1/2 grönsaks- eller kycklingbuljongtärning
  • 1 msk vitvinsvinäger 
  • ca 1 msk tryffelolja
  • bladpersilja
  • olivolja
  • havssalt, nymalen svartpeppar
 GÖR SÅ HÄR:
  1. Fräs bönorna i olivolja i en kastrull på medelhög värme. Det ska ej ta färg. Häll på vin, vitvinsvinäger, vatten och smula ned 1/2 buljongtärning. Låt puttra på svagaste värmen och rör om då och då ca 10 min.
  2. Stek hackad lök + grovhackad svamp i en stekpanna med olivolja. Pressa i vitlök och salta och peppra. Rör ned allt i kastrullen med bönorna. Tillsätt parmesan och låt allt smälta ihop.
Servering: Lägg upp bönrisotton i djupa tallrikar, strö över persilja och droppa över tryffelolja och lite olivolja. Avsluta med nymalen svartpeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar