Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-07-01

Krispig apelsinkyckling med sichuanpeppar, linser & squash

Jag fyndade en hel majsyckling för under 40-lappen på Hemköp och kom hem glad i hågen med hunger i magen. Häromsistens såg jag Martin Blunos göra anka med apelsin och en sallad på rimmad squash och kummin så jag tänkte att jag gör något liknande men med kyckling. Först pocherade jag kycklingen hel i apelsinjuice och socker. Sen stekte jag på den hårt i rapsolja med kryddor så den fick smakrikt krispigt skinn (älskar krispigt skinn)
Kryddningen är lite pepprigt men fruktigt stark med drag av lakrits tack vare fänkålsfrö och anis. Verkar det mysko med kombinationen apelsin, fänkål och anis så tänk typ att det är som att äta kryddat knäckebröd och apelsinmarmelad. Jag gillar det. Mycket. Dessutom lade jag till lite sichuanpeppar bara för att det är så himla gott!

Sichuanpeppar: Finns i asiatiska livsmedelsbutiker eller på kryddhyllan i väldigt välsorterade matbutiker. Går även att köpa till ett bra pris på kryddsajten Kryddlandet.se som hel, mald eller smaksatt olja! Ersätt annars med 1/2 tsk malen svartpeppar + 1/2 tsk chilipulver.

Vegetariskt: Kålrot funkar utmärkt med dessa smaker. Skala och skär den i stora kuber. Pochera i apelsinjuice tills mjuk och fräs sen i rapsolja precis som i receptet!

Apelsinkyckling med sichuanpeppar, linser & squashsallad med kummin
Ingredienser 4 portioner:
 • 1 hel majskyckling
 • 2 liter apelsinjuice
 • 2 squash
 • 2 msk socker
 • 2 msk honung
 • 6 dl puylinser eller belugalinser
 • 1 kycklingbuljongtärning/fond
 • 1 msk japansk soya 
 • smör
 • rapsolja
 • salt
 • 2 tsk kummin (till squashen)
 • kryddor 2 tsk vardera: fänkål, anis, sichuanpeppar (mortla dem eller mal i kryddkvarn)
GÖR SÅ HÄR:
 1. Ta en stor kastrull och sätt på hög värme. Häll i rapsolja och 2 msk smör. När smöret smält, lägg ned den hela kycklingen tillsammans med en nypa socker och salt och bryn varje sida så de blir gyllene. Häll över apelsinjuice + vatten så det täcker kycklingen och sätt på ett lock. Koka upp. Dra sedan ned värmen och låt sjuda i ca 40 minuter. Vänd kycklingen då och då.
 2. Skala squashen och skär den tunt på en mandolin eller med en osthyvel. Fyll en skål med vatten + 3 msk salt och lägg ned squashskivorna.
 3. Koka linserna efter instruktion på förpackningen tillsammans med buljongtärning och japansk soya.
 4. Ta upp kycklingen när den nått 75 grader - eller testa med en provsticka efter 35-40 minuter om den är klar (köttsaften ska vara ofärgad, ej rosa)
 5. Stycka kyckligen så du får 2 kycklingvingar, 2 lår och 2 filéer (kolla videon ovan, men det är bara att skära efter benen egentligen)
 6. Gnid in kycklingbitarna med kryddorna. Stek sedan i rapsolja + 2 msk smör på hög värme i en stekpanna tills skinnet blivit krispigt. Skär sedan upp kycklingfiléerna i bitar.
Servering: Spola av squashen i kallt vatten och blanda med kummin i en skål. Häll av linserna. Lägg upp linser och squash på tallrikar, toppa med kyckling och häll över 1 msk av kryddsmöret från stekpannan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar