Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-07-25

Äpplebräserad korv med krispig kål & pepparrot

Äpple är en av mina favoritråvaror, men inte som att äta färsk i handen rakt upp och ner nej herreminje, utan in i ugnen eller in i stekpannan ska den tacksåmycket. Cider, äpplemust och koncentrerad äpplejuice är några andra favoriter och den här korven är ett av otaliga exempel där jag använt äpplejuice för att bräsera kött i. 
Kålen i fråga är inte grönkål (tuscan kale eller svartkål) AKA kale som amerikanarna ju är helt tokiga i, utan vanlig savoykål som funkar minst lika bra som kale att grilla i ugn och servera lätt krispig med olika tillbehör - som här med riven pepparrot, mjuk lök och en god korv. En annan klassiker är att koka ihop kålen med grädde och svartpeppar i en kastrull istället för att krispa upp den i ugnen. Allt blir gott, jag lovar, 100 spänn.

Vegetariskt: Välj vegokorv eller pochera ett ägg och toppa med.

Korv: Jag gillar salsiccia i rå form. Här passar en mild örtig korv med hög kötthalt bäst. Lammkorv är också gott om du ej hittar rå korv i din butik. Min favoritkorv för tillfället kommer från Garant och är fri från konserveringsmedel (finns på Hemöp och Willys), men har du en bra deli, kötthandel eller en korvstoppande kompis i närheten så knalla dit först.

Störthungrig: Lägg till några kvartade ugnsbakade potatisar som färskpotatis, mandelpotatis eller sparrispotatis.

Äpplebräserad korv med krispig kål, fänkål & pepparrot
Ingredienser 2 portioner:
  • 2 goda milda korvar med hög kötthalt
  • 1/2 huvud savoykål, grönkål eller svartkål
  • 1/2 dl koncentrerad ekologisk äpplejuice
  • ett knippe vårlök
  • en bit färsk pepparrot
  • 1 tsk fänkålsfrö, mortlade eller finkrossade
  • havssalt
  • olivolja
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj löken och skär i två delar på längden. Låt stjälken sitta kvar. Plocka bladen från kålen och skölj noga. Skär bort den ljusa tjocka mittnerven på bladen och skär sen bladen i strimlor.
  3. Lägg kålstrimlorna i en bunke och ringla över 1 msk olivolja samt en en nypa salt. Massera in oljan i kålen så allt täcks. Lägg ut strimlorna på en bakplåtspappersklädd plåt och sätt in i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills kålen blivit lite gyllene här och där men ej bränd. 
  4. Bryn korv + fänkålsfrön + lök på medelhög värme i olivolja i en stekpanna. Ruska på pannan då och då så korven bryns på alla sidor.
  5. Blanda 1/2 dl äpplejuice med 1/2 dl vatten. Häll ner i pannan och sätt på ett lock. Ta av locket efter 2 minuter och låt vätskan puttra ihop med korven tills den är klar.
Servering: Lägg upp kålen på tallrikar. Smula över lite flingsalt och toppa med lök och korv. Riv över färsk pepparrot och servera med en klick smetana, grekisk yogurt eller keso.

2 kommentarer:

  1. Fin tallrik :) Den passar bra ihop med maten!

    SvaraRadera
  2. Tack! 25 kr på Erikshjälpen second hand.

    SvaraRadera