Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-07-11

Beer can chicken eller: Drunk chicken

Vi var hemma hos Petersens på BBQ och tog med oss en kyckling så vi kunde göra det amerikanska undret Beer can chicken (eller Drunk chicken & Beer butt chicken som det heter i vissa stater). Det hela går ut på att man tar en hel kyckling, rubbar in den med kryddor och olja, sätter den ovanpå en halvfull ölburk på en bit folie och låter den grillas på glöd längst ut på sidan av en kolgrill under lock 60-90 minuter. Ölen förångas inuti kycklingen vilket gör den saftig och mör samtidigt som skinnet blir krispigt och smakrikt. Hela kycklingen blir med andra ord bombarderad med smak från alla håll och kanter och för att dra upp smaknivån ytterligare brukar jag föra in två stora klickar smör mellan skinnet och bröstfilén, samt lägga färska örtkvistar i ölen = garanterat MVG i smak.

Kryddrub: Antingen blandar du ihop en egen rub (= torr kryddmarinad), eller så köper du en färdigblandad kryddmix, alternativt slackervalet färdigrubbad hel kyckling som du bara sätter direkt på ölburken (praktiskt om man är på språng).

Bönburk istället för ölburk: Man kan också sätta kycklingen ovanpå en öppnad burk med baked beans - då droppar kycklingsafterna ner i bönorna och gör det till en smarrig sidorätt. Detta har jag dock inte testat själv än så berätta om du gjört!

Drunk chicken
Ingredienser:
  • 1 hel kyckling (helst bosarp, änglamark eller majskyckling) 
  • 1 33 cl smakrik öl (vi hade Bomble Bee 17)
  • smör
  • rapsolja
  • foliepapper
  • kryddrub ca 1 msk av vardera: salt, svartpeppar, råsocker eller brunt farinsocker, paprikapulver, pressad vitlök, citronsaft, malen koriander, spiskummin, chili, oregano (vill du ha örtsmak så använd bara salt, socker & örter - vill du ha kryddigare kyckling så ös på med chili, spiskummin och koriander).
GÖR SÅ HÄR:
  1. Gnugga in kycklingen med alla kryddorna samt 2 msk olja.
  2. Ta två stora klickar smör och peta in mellan kycklingskinnet och bröstfiléerna.
  3. Drick upp halva ölen. Lägg i några oregano- eller timjankvistar och trä kycklingen på den halvfulla ölburken.
  4. Sätt spektaklet ovanpå en bit folie längst ut på kanten av en klotgrill. Obs det ska vara glöd och ej för varmt för då bränns kycklingen. Sätt på locket och låt grilla i ca 60 minuter. Kolla då om köttsaften är klar och ej rosa, eller om innertemperaturen är 75-80 grader. Då är den klar. Låt kycklingen sen vila tills den är ljummen.
Servering: När kycklingen ska ätas kan man bara riva av köttet med händerna eftersom det är så mört. Serveras tillsammans med en god sallad, salsa, majskolvar eller grillad ananas. Örtrubbad beer can chicken är gott ihop med grillad potatis med vitlökssmör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar