Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-07-31

Fröknäckebröd med havssalt & kummin


Jag äter som bekant inte gärna gluten eftersom jag får himla ont i magen. Provsmaka går givetvis bra men blir det för ofta och för stora mängder ballar jag ur. Alltså köper jag himla mycket glutenfritt knäckebröd vilket är smått tokigt då jag bakar minst en gång i veckan men då aldrig åt mig själv iom att jag inte blivit riktig kompis med de gluten- och vetefria mjöler som finns på marknaden. Alltså testade jag EwaLies färdigblandade glutenfria knäckemix för några dagar sen och blev typ kär i de små knäckiga bröden baserade på fröer, råris och bovete (finns på bla Ica, Coop & Hemköp, se lista över butiker HÄR)
Dock har man inte alltid en välsorterad matbutik i närheten utan istället ett välsorterat skafferi så jag provade att göra egna versioner av fröknäcke vilket gick hur bra som helst så här kommer en enkel version!

Ingredienser: Störtnyttiga örten bovete samt grässorten hirs finns på hälsokosthyllan/antiallergihyllan i din matbutik, men du kan byta ut bägge sorter mot havregryn i receptet nedan. Alla fröer hittas också på denna moderna hippiehylla. Risenta och Go Green är pålitliga märken som i stort sett har allt.

Smaksättning: Jag gillar flingsalt och kummin i  knäckebröd, men det rödare brödet här ovan i den rosa korgen är smaksatt med koreanskt chilipulver och algflingor. Så det kan man göra lite hur man vill.

Fröigt knäckebröd med havssalt och kummin
Ingredienser 2 stora kakor:
  • 3 dl hirsflingor
  • 1 dl boveteflingor
  • 1 dl vita sesamfrön (skalade)
  • 1 dl svarta sesamfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • 2 dl pumpakärnor eller melonkärnor
  • 1/2 dl psylliumfrön eller linfrön
  • 1/2 dl god olivolja
  • smaksättning: flingsalt, kummin
GÖR SÅ HÄR:
  1. Blanda alla ingredienser med 7 dl vatten och olivolja i en bunke. Det ska bli som en tjock gröt. Låt stå och svälla i ca 5 timmar under en kökshanduk eller i kylskåp under natten.
  2. Sätt ugnen på 200 grader
  3. Ta fram två bakplåtar och lägg på bakplåtspapper. Dela smeten i två delar och stjälp ut på varsin bakplåt. Bred ut smeten till ett tunt lager med hjälp av en slickepott (eller dina handflator som du blött i kallt vatten) till en ca 5-10 mm tjock kaka.
  4. Strö över flingsalt och en nypa kummin (eller valfria andra kryddor) och sätt in i mitten av ugnen i 15 minuter.
  5. Ta ut plåten och ta bort bakplåtspappret. Klipp isär knäcket till valfri bröd- eller kexform. 
  6. Dra ned värmen på ugnen till 170 grader.
  7. Sätt in plåten igen i ca 25 minuter eller tills brödet har svagt gyllene färg och är torrt när du knackar på det. Ta ut och låt svalna.
 Servering: Ät som snacks, knäcke med smör eller som kex till ost och frukt.

2 kommentarer:

  1. Hej, tack för din blogg. Härliga recept och nra inspiration.

    Liten fråga, ska verkligen brödet vara inne i 230 minuter i punkt 7?? (Eller 20-30 kanske?)

    SvaraRadera
  2. Haha nä jössenamn! Förlåt, skrev fel, 20-30 ska det ju vara...

    SvaraRadera