Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-07-30

Gudomlig kräftsoppaDen här soppan var så god att jag åt två stora portioner på mindre än 5 minuter under ett tyst mumlade av "näää" och "ameh jösses". Jag utnämner den helt utan hybris till den Godaste Soppa jag ätit. Soppan i fråga är en långkokande 2-stegs raket. Kräftskalen som fonden görs på kommer från de lime, chili & vitlöksmarinerade kräftorna från dagen innan, så detta är alltså en utmärkt rätt att göra på skal som blir över. Kom ihåg att hela tiden smaka av. Även om det är en buljong eller fond så är det viktigt att smaka så inte slutresultatet blir en besvikelse för att exempelvis syra eller salt saknas.

Laktosfritt: För laktosfritt - välj laktosfri creme freiche eller matlagningsyogurt. Dock kan många laktosintoleranta äta yogurt utan problem så gå efter dig själv eller ditt middagssällskaps preferenser.

Vegetariskt: Recept på Vegan mock lobster soup kommer snart!

Kräftsoppa med kokosmjölk & tomat
Ingredienser 4-6 portioner:
 • marinerade kräftskal från 2 paket (recept HÄR)
 • 2 burkar kokosmjölk
 • 1 burk krossade tomater
 • 2 msk vitvinsvinäger
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 gula lökar
 • 2 dl grekisk yogurt
 • aioli
 • salt, svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:
  Kvällen du ätit kräftorna:
  1. Sila kräftskalen med sin lime-chili-vitlöksmarinad över en glasburk och spara oljan. Den kallar vi nu för kräftoljan! Spara skalen och resten i en annan bunke som plastas över (så det inte luktar) och ställs in i kylskåpet (ska du frysa in skalen så lägg allt i fryspåsar och frys in).
  Dagen för soppa:
  Först gör du kräftbuljong/fonden
  1. Ta fram en stor kastrull och sätt på medelhög värme med 4 msk rapsolja. 
  2. Fräs två tredjedelar av kräftskalen, limen, chilin, vitlöken + klyftad gul lök tills allt blir glansigt och doftar gott. 
  3. Tillsätt vatten så det täcker samt 1 msk salt. Koka upp och dra ner värmen. Sjud tills vätskan reducerat till hälften. (Detta kan ta ett tag så kolla på en film under tiden samtidigt som du går in och tittar till kastrullen då och då. För mig tog det 4 timmar för jag hade rätt mycket skal och därmed mycket vätska.) Se sen steg 4 nedan.
  När buljongen är klar börjar du med själva soppan 
  1. Ta den sparade tredjedelen kräftskal och rosta i en torr kastrull på medelhög värme (men bara skalen - ej limen, chili & vitlöken)
  2. Tillsätt 1 msk rapsolja och häll över kokosmjölk, tomater, krossade vitlöksklyftor samt vitvinsvinäger. Koka ihop och tillsätt 2 dl av kräftbuljongen från den andra kastrullen.
  3. Puttra på medellåg värme i 20-30 minuter tills vätskan reducerat något och smaken intensifierats. Smakar det för lite så tillsätt 1 dl till av kräftbuljongen + en nypa socker.
  4. Sila soppan över en bunke och häll sedan tillbaks soppan i kastrullen (häll därefter ner de bortsilade kräftskalen i kastrullen med buljong och låt puttra vidare på lägsta värme någon timme till - låt sen svalna, sila bort alla skal, vitlök, chili, lök och lime och häll upp vätskan i isbitspåsar så har du perfekt fond i portionsformat som du fryser in på direkten)
  5. Tillsätt grekisk yogurt och mixa soppan slät med stavmixer.
  Servering: Häll upp soppan i djupa tallrikar och toppa med en klick aioli och nymald svartpeppar. Droppa över lite kräftolja och servera med nybakt bröd och en stor sked. Var sen beredd på stående ovationer eller åtminstone att någon gör vågen.

  Inga kommentarer:

  Skicka en kommentar