Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-07-05

Kinesisk gurksallad, spröd kokosfisk, marinerad svamp & nudlar med svarta bönor








Jag har börjat jobba som kock på finfina dimsumrestaurangen Dubbeldubbel och blev inspirerad att göra kinesisk-ish plockmiddag hemma när fröken Sofia Petersen kom på besök efter en längre vistelse i New York! Maten fick Väl Godkänt vilket var en lättnad iom att New York inte bara stoltserar med filmiska stereotyper och gigantiska byggnader utan även världens bästa mat från jordens alla hörn.

Asiatiska ingredienser: Chiliolja, sesamolja, mirin och ljus soyasås finns i asiatiska livsmedelshandeln eller på asiatiska hyllan i din matbutik. Polenta/majsmjöl och kokosflingor brukar stå vid honung & bakavdelningen. Fermenterade svarta bönor kan vara svårt att hitta om du ej har tillgång till nyss nämnda asiatiska butik men då kan du antingen ersätta det med 1 msk misopasta (finns på asiatiska hyllan i vanliga mataffärer), eller göra nudlar med räkor, vitlök & koriander istället - se recept nedan.

Vegetariskt: Byt ut fisk mot tofu.

Kinesisk-ish plockmiddag
Ingredienser 4 portioner:

Gurksallad:
  • 1 gurka
  • 2 msk sesamolja
  • 1 msk soyasås 
  • 1/2 msk chiliflakes
  • 1 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
  • 1 msk sesamfrön
Krispig kokosfisk:
  • 3 ryggfiléer av torsk (eller 1 paket fryst torskfilé)
  • 3 dl polenta/majsmjöl
  • 3 dl kokosflingor
  • 1/2 melon tex grodskinnsmelon, honungsmelon eller galiamelon (ej vattenmelon)
  • 5 aprikoser
  • 1 vårlök
  • rapsolja
  • ca 2 msk chiliolja
  • sesamfrön
  • färsk mynta
  • havssalt
Marinerad svamp:
  • 500 gram champinjoner
  • 2 vårlökar
  • 1 msk sesamfrön
  • 3 msk mirin (finns på asiatiska hyllan)
  • 3 msk teriyakisås
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk socker
Nudlar med svarta bönor:
  • 2 paket/portioner äggnudlar eller valfria ramen
  • 1 dl fermenterade svarta bönor (kan uteslutas och ersättas med hackade räkor + 1 vitlöksklyfta + 1 msk färsk koriander)
  • 2 vårlökar
GÖR SÅ HÄR:
  1. Gurksallad: Skiva gurkan i strimlor med kniv eller mandolin. Lägg på hushållspapper och salta. Låt ligga ca 15 minuter tills överflödsvätska dragits ut. Skölj av och klappa torr. Lägg i en bunke och blanda med övriga ingredienser. Smaka av.
  2. Marinerad svamp: Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort fötterna på svampen och blanda med övriga ingredienser i en påse så att alla svampar täcks av såsen. Låt marinera i ca 15 minuter. Lägg sen svamparna på en bakplåtspappersklädd plåt och grilla i ugnen ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna i en skål.
  3. Nudlar med svarta bönor: Koka nudlarna enligt instruktioner på förpackningen. Tillsätt bönorna i kokvattnet. När nudlarna är klara, häll av kokvattnet och lägg upp på fat med hackad vårlök och sesamfrön överst. (Använder du räkor istället för bönor kan du tillsätta räkor + 1 hackad vitlöksklyfta + 1 msk färsk koriander till nudlarna efter att du hällt av kokvattnet.)
  4. Kokosfisk: Blanda polenta och kokosflingor på ett fat. Skär fisken i stora kuber. Doppa fisken i polenta/kokosblandningen så att varje sida täcks. Upprepa med all fisk och lägg sen upp dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Droppa lite rapsolja ovanpå varje fiskkub och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 7-8 minuter. Under tiden skär du melonen och aprikoserna i grova bitar och lägger upp på ett fat. Garnera med hackad vårlök. När fisken är klar lägger du dem överst och klipper över färsk mynta. Avsluta med att ringla över chiliolja.
Servering: Sätt fram alla fat och låt folk ta som de vill. Ställ gärna även fram en skål med kokt ris samt en karaff med iste.

2 kommentarer:

  1. detta låter supergott! men va hände med boulebar?

    SvaraRadera
  2. Jag berättar om det en annan gång... Tyvärr ej OK så jag slutade.

    SvaraRadera