Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-07-28

Kräftor med lime, chili & vitlök

Min mamma är himla bra på att laga mat, men hennes specialitet måste nog vara kräftor. Hon gör nämligen de godaste kräftorna jag någonsin ätit - och då ska jag säga er att jag inte är ett speciellt stort kräft-fan till att börja med så för att jag ska tycka att de smakar bra ska de vara jäkligt bra, och när mamma gör dom är det svårt att sluta äta. Förut gjorde hon ofta gumbo kräftor med majskolvar, chili och annat gott som hon efter koket bara hällde ut på tidningspapper och så fick man äta tills ögonen stod i kors. Nu är hennes favorit de här asiatiskt inspirerade kräftorna med massor av lime, chili och vitlök (ironiskt nog eftersom kräftor anses i många delar av Asien vara icketjänlig föda). Dessutom tillsätts rapsolja till marinaden så när man sen äter kräftorna kan man sitta timtals och bara doppa bröd i den smakrika såsen.

Skal: Spara skalen och gör en finfin kräftsoppa eller fond! Frys bara in skalen som blir över efter middagen så kan du ta fram dem en annan dag när du kanske inte är kräftskivebakis och redo för en ny runda i köket.

Vegetariskt: Kräftor är kräftor, men byt gärna ut mot färskpotatis och klyftade färska kronärtskockor och utöka tiden i ugnen (ca 40 min 200 grader) så de rostas tillsammans med marinaden. Servera sen med chilismör och aioli. Himla gott!

Kräftor med lime, chili & vitlök
Ingredienser för 1 paket kräftor:
  • 1 paket kräftor
  • 4 lime
  • 6 klyftor vitlök
  • 2 chili
  • 2 dl rapsolja
GÖR SÅ HÄR:

Dagen innan:
  1. Tina kräftorna.
  2. Hacka vitlök och chili grovt. Skär lime i tjocka skivor. Blanda med rapsolja i en stor kastrull eller dubbla täta påsar. Tillsätt de tinade kräftorna och blanda så att alla kräftor täcks av marinaden. 
  3. Ställ in i kylskåp över natten (sätt gärna en tidning under ifall något skulle läcka).
1 timme innan middagen:
  1. Ta ut kräftorna ur kylen och låt bli rumstempererade.
  2. Bred ut kräftorna i en långpanna och häll marinaden över. Sätt in i ugnen i 250 grader i 5 minuter under grill så kräftorna blir heta (du kan också tillaga dem i kastrull tills de är varma men jag tycker ugnens jämna värmespridning är bättre samt att kräftorna håller fler ben intakta tack vare att man inte behöver röra om hela tiden som man skulle gjort vid tillagning i kastrull).
 Servering: Servera med massor av gott bröd och aioli. Och servetter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar