Vegetariskt: Ta bort skaldjuren. Såsen kommer smaka gott av vin, grädde och dill ändå!
Musslor: Välj helst musslor med skal som ligger i nät eller som finns i frysdisken och tillaga enligt instruktioner på förpackningen med vitt vin, grädde, vitlök och dill. Blanda sedan kalaset med nykokt pasta. Supergott och enkelt. Jag var dock söndagslat och pallade inte gå till affären så det blev konserverade musslor. Skafferiet vs Färskvaror 1-0.
Vin: Har du druckit upp allt vin eller om bolaget är stängt finns det matlagningsvin i matbutiken alternativt använd 1/2 dl vitvinsvinäger i såsen.
Pasta: Spagetti eller tagliatelle funkar bäst. Jag använder majsspagetti och föredrar torkad version framför färsk.
Gräddig skaldjurspasta med dill & fänkål
Ingredienser 2 portioner:
- spagetti eller äggtagliatelle
- 4 stora nävar räkor med skal (ca 1 påse fryst)
- 1 nät/paket musslor med skal (använder du konserverade musslor utan skal så häll först av spadet)
- 2 decimeter purjolök
- 3 vitlöksklyftor
- 4 dl vitt vin
- 1 äggula
- 1 dl riven parmesan
- 1 knippe färsk dill
- 1 msk mortlad eller krossad fänkålsfrö
- 1 tsk socker
- salt, nymalen svartpeppar
- 2 msk smör
- olivolja
- Tina och skala räkorna.
- Blanda äggula med riven parmesan i en skål.
- Koka upp vatten i en stor kastrull till pastan. Tillsätt 4 msk salt och en skvätt olivolja.
- Skiva purjon och fräs i smör + 1 msk olivolja i en stekpanna så det blir glansigt utan att ta färg. Krydda med fänkålsfrö och salt. Pressa i vitlök och häll på vin och socker. Låt puttra på svag värme tills det reducerat tills hälften.
- Koka pastan al dente. Spara 1 dl av pastavattnet innan du häller av pastan i ett durkslag. Skölj inte av pastan utan lägg tillbaks den i kastrullen och häll över det sparade pastavattnet. Häll genast över äggparmesanröran + purjovinsmöret från stekpannan samt räkor och musslor. Ställ tillbaks kastrullen på plattan.
- Rör om i kastrullen så att äggulan inte hinner koagulera utan istället bildar en finfin halvtjock gräddig sås (tar ca 2-5 minuter). Blanda ned hackad dill och smaka av med eventuellt mer salt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar