Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-07-19

Krämig skaldjurspasta med dill & fänkål

Jag var fasligt sugen på hummersoppa eller pasta med skaldjur vilket oftast brukar betyda att jag vill äta något syrligt men gräddigt med smak av dill och andra friska men mjuka smaker. När jag äter med vegsambo brukar jag göra en vegan mock lobster soup som blir himla god och brukar få folk att utbrista I CAN´T BELIEVE IT´S NOT LOBSTER (på ett bra sätt). Denna gång blev det dock pasta med räkor och musslor pga nyss nämnda sambo var på jobb. Däremot är det ingen grädde i den krämiga såsen utan endast äggula, parmesan, vin och en skvätt pastavatten. Blir lite mer pill så har du grädde hemma så kör för all del ned det istället även om jag rekommenderar detta. Är du totalt anti vad gäller lakritssmakerna i fänkål och anis så skippa detta även om jag tycker att du i så fall missar en fin smakvärld och får skylla dig själv.

Vegetariskt: Ta bort skaldjuren. Såsen kommer smaka gott av vin, grädde och dill ändå!

Musslor: Välj helst musslor med skal som ligger i nät eller som finns i frysdisken och tillaga enligt instruktioner på förpackningen med vitt vin, grädde, vitlök och dill. Blanda sedan kalaset med nykokt pasta. Supergott och enkelt. Jag var dock söndagslat och pallade inte gå till affären så det blev konserverade musslor. Skafferiet vs Färskvaror 1-0.

Vin: Har du druckit upp allt vin eller om bolaget är stängt finns det matlagningsvin i matbutiken alternativt använd 1/2 dl vitvinsvinäger i såsen. 

Pasta: Spagetti eller tagliatelle funkar bäst. Jag använder majsspagetti och föredrar torkad version framför färsk.

Gräddig skaldjurspasta med dill & fänkål
Ingredienser 2 portioner:
  • spagetti eller äggtagliatelle
  • 4 stora nävar räkor med skal (ca 1 påse fryst)
  • 1 nät/paket musslor med skal (använder du konserverade musslor utan skal så häll först av spadet)
  • 2 decimeter purjolök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 dl vitt vin
  • 1 äggula
  • 1 dl riven parmesan
  • 1 knippe färsk dill
  • 1 msk mortlad eller krossad fänkålsfrö 
  • 1 tsk socker
  • salt, nymalen svartpeppar
  • 2 msk smör
  • olivolja
GÖR SÅ HÄR:
  1. Tina och skala räkorna.
  2. Blanda äggula med riven parmesan i en skål. 
  3. Koka upp vatten i en stor kastrull till pastan. Tillsätt 4 msk salt och en skvätt olivolja.
  4. Skiva purjon och fräs i smör + 1 msk olivolja i en stekpanna så det blir glansigt utan att ta färg. Krydda med fänkålsfrö och salt. Pressa i vitlök och häll på vin och socker. Låt puttra på svag värme tills det reducerat tills hälften.
  5. Koka pastan al dente. Spara 1 dl av pastavattnet innan du häller av pastan i ett durkslag. Skölj inte av pastan utan lägg tillbaks den i kastrullen och häll över det sparade pastavattnet. Häll genast över äggparmesanröran + purjovinsmöret från stekpannan samt räkor och musslor. Ställ tillbaks kastrullen på plattan.
  6. Rör om i kastrullen så att äggulan inte hinner koagulera utan istället bildar en finfin halvtjock gräddig sås (tar ca 2-5 minuter). Blanda ned hackad dill och smaka av med eventuellt mer salt.
Servering: Häll upp i djupa skålar och mal över massor av svartpeppar. Sätt fram en bit parmesan på bordet så gäster kan riva över mer ost vid eventuellt maniskt ostbehov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar