Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-07-19

Mantao med tempeh, vårlök & hoisinsås


Det här är en av mina favoriter på Dubbeldubbel - Mantao! Så jag tyckte det var dags att jag gjorde det hemma när vi hade middagsgäster häromdagen. Mantao är en slags ångad dumpling-minimacka-burgare som man kan fylla med allehanda godsaker. Brödet kallas bao, bau eller pau och hittas i frysdisken på asiatiska livsmedelsbutiker och tillagas i ångkokare tills de puffar upp till små molnliknande bullar. 

Ingredienser: Hittas i asiatiska livsmedelsbutiker eller på Thailaan.se. Dock har de ej baobröd, utan endast baomjöl så den som vill baka egna dumplings kan få sitt lystmäte mött. Tempeh är som en pressad sojabönskaka som tar upp smak väldigt bra. I Malmö rekommenderar jag varmt butiken Kina Center Livs på Möllevångstorget för de har allt.

Antal? 1-2 mantao räcker som förrätt per person alt 3 stycken om du serverar det som huvudrätt tillsammans med tillbehör.

Mantao med tempeh, vårlök & hoisinsås
Ingredienser 6 st:
  • 6 bao bröd
  • 1 paket tempeh
  • 5 vitlöksklyftor
  • 2 hela torkade chili
  • majonäs
  • hoisinsås
  • 2 vårlökar
  • sriracha
  • 1 dl ljus soyasås
  • rapsolja
  • du behöver även: ångkokare
GÖR SÅ HÄR:
  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Skär temphen till kuber som matchar brödens storlek. 
  3. Lägg tempehn i en ugnsform tillsammans med krossade vitlöksklyftor + torkad chili och häll på soyasås + rapsolja så det nästan täcker. 
  4. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter tills tempehn blivit gyllene.
  5. Koka upp vatten i en stor kastrull och sätt ångkokaren överst. Lägg i baobröden och sätt på locket. Ångkoka tills de puffat upp och tempehn är klar.
Servering: Skär upp bröden och fyll med majonäs, skivad vårlök, en bit tempeh, hoisinsås och sriracha. Sätt på locken och ät direkt.

1 kommentar:

  1. Vi testade att göra de här och de var fantastiskt goda. Enda problemet var att vi köpte bao-bröd med söt fyllning av misstag så vi fick äta utan och baoen som efterrät ... nästa gång gör vi rätt!

    SvaraRadera