Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-07-10

Nya kokböcker!Det var som julafton idag då jag hämtade ett bokpaket på posten som innehöll inte mindre än fem nya böcker: 
  • Le Cordon Bleu's Complete Cooking Techniques är en how-to bok som täcker de flesta grundläggande teknikerna. Allt från emulsioner och fritering till hur man hackar lök, styckar kött, gör pasta, dumplings, glass och tempererar choklad. Kanske lite gammalmodig (= dvs ingen molekylärgastronomi, fermenterade gräshoppor, purjolöksaska eller pincettade upplägg) men struntsamma.
  • Niki Segnit - Smaklexikon är en briljant bok där man slår upp en råvara och blir guidad till vilka smaker som passar till - både klassiska smakkombinationer och mer oväntade parningar. Är ju svag för både uppslagsverk och utförlig konsumentupplysning så den här kommer bli en kioskvältare i mitt hushåll.
  • Michel Roux - Sauces är den franske mästerkockens handbok över allehanda såser; kalla, varma, salsor, oljor, smaksatt smör, coulis, fruktsåser m.m
  • Tareq Taylor - Sylta, safta och lägg in var väl kanske inte ett helt klockrent köp. Jag gillar recepten på torkade pulver, must, chutneys, pickles m.m men det är så himla recept (och ful textlayout), så den känns lite som ett hafsverk som kunde slängts ihop på en vecka. Dock gillar jag verkligen de recept som finns med och Tareqs smittande matpepp, så jag är lite ambivalent och skyller på att de förmodligen haft en dålig bokredaktör.
  • Amy Stewart - The Drunken Botanist är en sjukt fin bok som berättar om växter, ogräs och blommor som man använt till diverse rusdrycker runt om i världen. Komplett med dryckesrecept och odlingstips är den ett måste för törstiga gardeners.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar