Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-07-10

Parmesan & timjanbullar


Jag gillar att baka men gjört i stort sett aldrig efter mått så det är klurigt att skriva ner något riktigt recept, men nu ska jag försöka skriva som jag gör utifrån syn och känsla för det funkar för mig och kanske även för dig som tidigare haft otur när du följt bakrecept. Förut blev alla mina bröd hårda som tegelstenar eller oätbara av andra skäl när jag mätte och vägde noga - nu funkar bakningen bisarrt nog utmärkt när jag går efter degens konsistens, ljud och utseende snarare än att stirra mig blind på decilitermått, vikt och tider. 
Och seriöst. Om man misslyckas så blir det antingen krutonger eller mat till duvorna och dessutom kostar det kanske 10 spänn att förlora ett brödbak, så det är ju inte som att vaska hummer direkt.

Bonus: De här bullarna kan även användas som hamburgerbröd och blir perfekta BLT´s med majo, tomat, sallad och bacon (eller avokado).

Fyllda bullar: Gör en grop med tummen i varje bulle vid steg 5 och stoppa i 1 tsk valfri fyllning. Förslut bullen så ingen fyllning rinner ut ungefär som när man gör kroppkakor eller klämmer ihop dumplings. Himla praktiskt att frysa in och ta ut som mellis när man blir hungrig eller ska ha picknick. Jag fyllde mina ovan med hackade sardeller och kalmataoliver pga älskar umamibomber.

Parmesan & timjanbullar
Ingredienser ca 20 bullar eller 2 limpor
 • ca 1/2 paket vetemjöl
 • 1 paket färsk jäst
 • ca 3 msk färsk timjan eller 1 msk torkad
 • ca 1 msk havssalt
 • ca 1 msk socker
 • ca 2 dl riven parmesan
 • ca 2 msk olivolja 
 • exempel på fyllning: hackade kalamataoliver, syltad citron, mozzarella, tomatmarmelad, chili, vitlök, sardeller, kapris, tapenade
GÖR SÅ HÄR:
 1. Ta fram en stor bunke. Häll i varmt vatten tills det når ca 10 cm. Smula ned jäst och rör om med en slickepott eller sked. 
 2. Häll i olivolja.
 3. Häll i mjöl, timjan, salt, socker + 1 dl riven ost och rör om. Degen ska bli fast och smidig så är för blött tillsätter du bara lite mer vatten tills det blir en lagom konsistens - är det för torrt tillsätter du lite mer vätska.
 4. Häll ut degen på mjölat bord och knåda några minuter tills degen är fin och smidig. Lägg tillbaks degen i bunken och sätt plastfolie eller en plastpåse över. Jäs i 60 min.
 5. Stjälp ut degen direkt på en bakplåtspappersklädd plåt. Skär i 15-20 delar och rulla till runda bullar (eller forma till 1 eller 2 limpor). Det ska/behöver inte se perfekt ut.
 6. Lägg över plasten igen och jäs i 50 minuter till. Sätt samtidigt ugnen på 220 grader.
 7. Strö över havssalt och mer riven ost på bullarna. Sätt in i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills de blivit gyllene på toppen.
 8. Ta ut och låt svalna på galler. Pensla på lite olivolja för glans och mer smak!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar