Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-07-27

Pocherat ägg med krämig spenat, svamp & parmesan



Hade kunnat passa som en höstig rätt om det inte vore för att syran är rätt framträdande så den blir fräsch och sval ändå. Dessutom är det matlagningsyogurt i och inte grädde så tyngden saknas också vilket gör den utmärkt som en ljummen sallad året runt.

Mer mat? Ät med 

Pocherat ägg med krämig spenat, svamp & parmesan
Ingredienser 2 portioner:
  • 1 påse färsk spenat
  • 2 nävar ostronskivling och champinjoner
  • 2 vårlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 citron
  • 1 bit parmesan ca 1 dl riven
  • 2 ägg
  • 2 dl grekisk yogurt eller smetana (ej light)
  • vitvinsvinäger
  • salt, svartpeppar
  • olivolja
  • tillbehör: potatisgnocchi (finns i färskpastahyllan), tagliatelle eller grovt lantbröd eller surdegsbröd.
GÖR SÅ HÄR:
  1. Skiva svampen och löken. Sautera i stekpanna med olivolja utan att det tar färg. Pressa i vitlök och salta. Pressa över saft från 1/2 citron och låt puttra ihop. 
  2. Sjud vatten i en kastrull. Häll i 1 matsked vinäger. Justera värmen så att vattnet precis krusar på ytan. Rör om med en sked i kastrullen så en virvel bildas i vattnet. Kläck i ett ägg och pochera i 4 minuter. 
  3. Ta upp ägget med hålslev och lägg i en skål med kallt vatten + isbitar. Upprepa med andra ägget.
  4. Klicka i yogurt/smetana över svampröran och riv parmesan. Rör om och låt puttra ihop i 2 minuter. Tillsätt spenaten och blanda väl. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt mer citronsaft.
Servering: Lägg upp svamp- och spenatröran i djupa tallrikar och toppa med pocherat ägg, lite hackad vårlök samt några stänk olivolja. Ät med bröd alternativt potatisgnocchi eller pasta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar