Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-07-16

Pulled chicken med ingefära & citron samt mangosalsa

Detta och Beer can chicken är mina favoritsätt att tillreda hel kyckling på. Det är dessutom lika enkelt som smakrikt så det finns inga ursäkter att inte testa. Tillagningssättet är likt chicken carnitas men mer förenklat: Man pocherar en hel kyckling i smakrik vätska, och när kycklingen svalnat drar man isär köttet med två gafflar, smaksätter lite till och låter hela kalaset sen dra i kylen över natten (helst, men är man störthungrig kan man såklart äta direkt). Så himlarns gott tillsammans med en matig sallad, salsa, grillad potatis eller bara direkt på en skiva bröd.

Vegetariskt: Byt ut kyckling mot fint strimlat sojakött och gör som receptet anger. Eller grilla bara en bit pankopanerad ost med massa svartpeppar och ät med salsan.

Pulled chicken med ingefära & citron
Ingredienser 4 portioner:
  • 1 hel kyckling
  • 2 citroner
  • 2 stora bitar färsk ingefära 
  • 3 gula lökar
  • 10 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl socker
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 tsk mango curry
  • 3 dl grekisk yogurt
  • 1-2 msk mango chutney
  • rapsolja
  • smör
Mangosalsa:
  • 1 mango
  • 1 ananas 
  • 2 avokado
  • 1 vårlök
  • 1 färsk chili
  • färsk mynta (kan uteslutas)
  • 2 msk ljus soyasås
  • 2 msk sesamolja
GÖR SÅ HÄR:
  1. Skär eller hyvla ingefäran fint med en osthyvel eller mandolin. Skär citron och lök i klyftor. Krossa vitlöksklyftorna.
  2. Fyll en stor kastrull med vatten och lägg i ingefära + citron + lök + vitlök + 2 msk salt + 50 gram smör + socker. 
  3. Blanda 2 matskedar smör med chiliflakes och mango curry. För in smörklickarna i fickorna mellan skinnet och bröstfiléerna på kycklingen.
  4. Lägg ned kycklingen i kastrullen och sjud på låg värme med lock i ca 45 minuter eller tills kycklingköttet lossnar från benen.
  5. Ta upp kycklingen och låt svalna. Dra isär köttet från benen med hjälp av två gafflar. Blanda kycklingköttet i en skål med grekisk yogurt + mango chutney.
  6. Salsa: Skär kuber av all frukt och skiva chilin och vårlöken. Blanda i en skål med soyasås och sesamolja och toppa med färsk mynta. 
Servering: Äts på solig uteplats med iskallt isté. Ringla gärna över lite chilisås eller sriracha.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar