Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-07-12

Saftig kumminlimpa med prästost



Detta bröd är supergott med lagrad hårdost och dadelsirap enligt Expert-på-precis-alla-smörgåsar-sambon. På sista bilden tronar limpan ifråga ovanpå ett tagvadduhaversurdegsbröd fyllt med nötter och toppat med polenta majsmjöl men det brödet var lika hopplöst att skriva ned receptet på som det var gott, det ska gudarna veta.

Kumminlimpa
Ingredienser 1-2 limpor:
  • ca 1/3 paket vetemjöl
  • ca 3 dl rågsikt
  • 1 paket färsk jäst
  • ca 2 dl mjölk
  • ca 1 msk havssalt
  • ca 1 msk socker
  • 1 msk kummin
  • 1 msk fänkål (helt frö, finns i kryddhyllan i påsar)
  • 1 tsk anis
GÖR SÅ HÄR:
  1. Ta fram en stor bunke. Häll i varmt vatten och varm mjölk tills det når ca 10 cm upp på kanten. Smula ned jäst och rör om med en slickepott eller sked. 
  2. Häll i mjöl, salt, socker + kryddor och rör om. Degen ska bli fast och smidig så är för blött tillsätter du bara lite mer vatten tills det blir en lagom konsistens - är det för torrt tillsätter du lite mer vätska.
  3. Häll ut degen på mjölat bord och knåda några minuter tills degen är fin och smidig. Lägg tillbaks degen i bunken och sätt plastfolie eller en plastpåse över. Jäs i 60 min.
  4. Stjälp ut degen direkt på en bakplåtspappersklädd plåt. Forma till 1 eller 2 limpor oc snitta ytan med vass kniv för snedställda skåror (se bild ovan).
  5. Lägg över plasten igen och jäs i 50 minuter till. Sätt samtidigt ugnen på 220 grader.
  6. Ta av plasten och strö över havssalt lite mer kryddor. Sätt in i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills limpan blivit gyllene.
Servering: Ta ut brödet och låt svalna på galler. Ät med massor av smör & lagrad prästost eller västerbotten. Svimma sedan av glädje framför Ducktales.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar