Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-07-17

Skrynklig potatis med gratinerad fetaost & tomat

Vi provade en grekisk färdigrätt från Fontana som fick MVG i att vara snabbmat. Den innehöll inga konstigheter förutom fårost, peperoni, olivolja och soltorkade tomater som kom i en finfin terakottaskål som den ska tillagas i (jag föll för skålen - så RUSTIKT tänkte jag direkt som en annan chubby chicfåne). I vilket fall som helst blev det gott men hela rubbet är superenkelt att göra själv så här kommer recept. Istället för peperonichili använder jag hackade valnötter men det får man göra som man vill. 

BBQ: Lägg potatisen på dubbelvikt folie och kör på glöd/indirekt värme på grillen. Sätt dit osten i sina formar också så tillagas allt tillsammans i det FRIA GUE SÅ HAERLIGT.

Skrynklig potatis med gratinerad fetaost & tomat
Ingredienser 2 portioner:
  • 2 nävar färskpotatis (välj potatisar med samma storlek så blir de klara samtidigt)
  • 2 paket fetaost
  • 1 dl soltorkade tomater i olja
  • 1 msk valnötter eller pinjenötter
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 2 dl grekisk yogurt
  • 2 tsk flytande honung eller dijonsenap
  • 1-2 msk olivolja
  • salt, svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
  1. Värm ugnen till 200 grader (eller grilla i dubbelvikt folie på indirekt glöd på grillen, se ovan)
  2. Lägg oskalad potatis på en bakplåt och ringla över olivolja. Strö över salt samt mortlade fänkålsfrön. Blanda så all potatis täcks.
  3. Skjutsa in i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills potatisen fått skrynkligt skal och är mjuk rakt igenom. 
  4. Strimla tomaterna och krossa valnötterna grovt. Blanda i en skål tillsammans med smulad fetaost. Skeda över ostblandningen i små ugnssäkra portionsformar och ringla över lite olivolja. Mal över färsk svartpeppar och sätt in i ugnen i 10-12 minuter tills osten smält och fått färg.
  5. Rör ihop grekisk yogurt med honung eller senap, smaka av med salt.
Servering: Lägg upp allt på stora tallrikar. En grönsallad med trädgårdstomater, halkidikioliver och rödlök är gott till. Samt iskall öl!
Servering: Lägg upp allt på stora tallrikar. Rör ihop grekisk yogurt med honung och servera till. En grönsallad med trädgårdstomater, halkidikioliver och rödlök är gott till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar