Vegetariskt: Testa vego pulled pork.
Saft: Jag gillar safterna från Önos och Brunneby Gård som finns i alla matbutiker.
Pulled pork eller kyckling med äpple, citron & fläder
Ingredienser 2 portioner:
- 1 kg fläskkarré eller 1 hel kyckling
- 3 granny smith äpplen
- 1 citron
- 2 flaskor äpplecider
- 1 dl koncentrerad äpplesaft
- 5 dl koncentrerad flädersaft
- 2 dl grekisk yoghurt
- smör
- rapsolja
- salt, svartpeppar
- Putsa köttet om det behövs. Gnid in det med rapsolja, havssalt och svartpeppar.
- Bryn köttet i smör + rapsolja på varje sida i en stor kastrull på hög värme så det får färg på alla sidor. Häll över vatten så det täcker köttet tillsammans med cider, äpplesaft + flädersaft och 50 gram smör.
- Låt koka upp och sätt på lock. Dra ned värmen och sjud i 6 timmar. Kolla om det är färdigt med "the stick a fork in it method" - dvs stick in en gaffel i köttet och vrid 90 grader. Om köttet släpper är det mört nog, annars kan du låta det vara 30 minuter till.
- Ta upp köttet och låt svalna. Dra sedan isär köttet med två gafflar och lägg i en stor skål. Blanda ned grekisk yogurt, saften av 1 citron och äppleskivor. Smaka av med salt, svartpeppar och en skvätt kallpressad svensk rapsolja.
- Sätt en stor kastrull på hög värme med vatten, cider, äpplesaft, flädersaft och 4 msk salt. Låt koka upp.
- Pressa 1 citron över 6 msk smör. Blanda med gaffel och för in citronsmöret med fingrarna under skinnet på kycklingen (mellan skinnet och bröstfiléerna - på detta sätt hålls fett och smak inuti kycklingen).
- Lägg ned kycklingen i kastrullen och dra ned värmen. Sjud under lock ca 45 minuter.
- Ta upp kycklingen och låt svalna. Dra sedan isär kycklingköttet med två gafflar och lägg i en skål.
- Blanda grekisk yogurt och äppleskivor med kycklingköttet. Smaka av med salt, svartpeppar och en skvätt kallpressad svensk rapsolja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar