Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-07-16

Svensk pulled pork med äpple, citron & fläder

Sydstatlig pulled pork och mexikansk carnitas i all ära, men svenska smaker är ju också fenomenala, speciellt nu när i stort sett alla råvaror dignar över av lättja på alla matmarknadsbord och hyllor i matbutikerna. Alltså tänkte jag att det vore gott med långsamt tillagat fläsk med svenska sommarsmaker och det var det verkligen sanna mina ord. Detta går minst lika bra att göra med en hel kyckling och är faktiskt det som syns på bilden ovan iom att jag gjorde detta till en catering och inte hann fota porken ifråga innan det blev uppkäkat. Alltså blir det 2 recept i 1!

Vegetariskt: Testa vego pulled pork

Saft: Jag gillar safterna från Önos och Brunneby Gård som finns i alla matbutiker.

Pulled pork eller kyckling med äpple, citron & fläder
Ingredienser 2 portioner:
 • 1 kg fläskkarré eller 1 hel kyckling
 • 3 granny smith äpplen
 • 1 citron
 • 2 flaskor äpplecider
 • 1 dl koncentrerad äpplesaft
 • 5 dl koncentrerad flädersaft
 • 2 dl grekisk yoghurt 
 • smör 
 • rapsolja
 • salt, svartpeppar
GÖR SÅ HÄR med FLÄSKKARRÈ:
 1. Putsa köttet om det behövs. Gnid in det med rapsolja, havssalt och svartpeppar.
 2. Bryn köttet i smör + rapsolja på varje sida i en stor kastrull på hög värme så det får färg på alla sidor. Häll över vatten så det täcker köttet tillsammans med cider, äpplesaft + flädersaft och 50 gram smör.
 3. Låt koka upp och sätt på lock. Dra ned värmen och sjud i 6 timmar. Kolla om det är färdigt med "the stick a fork in it method" - dvs stick in en gaffel i köttet och vrid 90 grader. Om köttet släpper är det mört nog, annars kan du låta det vara 30 minuter till.
 4. Ta upp köttet och låt svalna. Dra sedan isär köttet med två gafflar och lägg i en stor skål. Blanda ned grekisk yogurt, saften av 1 citron och äppleskivor. Smaka av med salt, svartpeppar och en skvätt kallpressad svensk rapsolja.
 GÖR SÅ HÄR med KYCKLING:
 1. Sätt en stor kastrull på hög värme med vatten, cider, äpplesaft, flädersaft och 4 msk salt. Låt koka upp.
 2. Pressa 1 citron över 6 msk smör. Blanda med gaffel och för in citronsmöret med fingrarna under skinnet på kycklingen (mellan skinnet och bröstfiléerna - på detta sätt hålls fett och smak inuti kycklingen).
 3. Lägg ned kycklingen i kastrullen och dra ned värmen. Sjud under lock ca 45 minuter.
 4. Ta upp kycklingen och låt svalna. Dra sedan isär kycklingköttet med två gafflar och lägg i en skål.
 5. Blanda grekisk yogurt och äppleskivor med kycklingköttet. Smaka av med salt, svartpeppar och en skvätt kallpressad svensk rapsolja.
Servering: Lägg upp på tallrik, ät med ett gott lant- eller surdegsbröd samt färskpotatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar