Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-08-28

Fisk i folie

Jag är fortfarande sjuk så det blev ännu en snabb krya-på-dig-rätt. Denna gång i form av en enkel med god fisk i folie som jag bombarderade med färsk ingefära, citron, vitlök och chili. I stort sett samma som de gudomligt goda kräftorna men här marinerade jag inte fisken över natten (givetvis kan man göra detta med superbt resultat men jag var hungrig och ville ha mat kvickt). Ris och sataysås är gott till och recept på sataysåsen hittar du HÄR!

Fisk: Jag rekommender MSC- och KRAV-märkt krokfångad kolja, torsk och makrill från Garant som finns på Hemköp och Willys. Det smakar riktig fisk och kostar inte mycket för vare sig plånboken eller miljön. Själv använde jag vanlig strömming så det behöver inte vara krångligare än så.

Fransk fisk i folie: Ersätt chilin & ingefäran med färsk persilja, hackad schalottenlök, en stor klick smör och en skvätt vitt vin så får du en drömskt god fisk med smak av beurre blanc och vitlök.

Vegetariskt: But ut fisken mot tärnad tofu, blomkålsbuketter eller stora vita bönor.

Fisk i folie med vitlök & ingefära
Ingredienser 2 portioner:
 • Valfri fisk (se ovan)
 • Ca 1 decimeter bit färsk ingefära
 • 2 röda chilis
 • 5 vitlöksklyftor
 • 1 citron eller 2 lime
 • några blad thaibasilika (kan uteslutas om du ej gillar lakritssmak)
 • 2 vårlökar eller 1 decimeter purjolök
 • 2 msk rapsolja
 • 1 tsk råsocker
 • färsk koriander
GÖR SÅ HÄR:
 1. Tina fisken (om den är fryst) och sätt ugnen på 200 grader.
 2. Skiva vitlök, chili, lök och citron. Skala och skiva ingefära.
 3. Lägg fisken på ett stort ark folie och lägg över citron, vitlök, chili, thaibasilika och ingefära. Häll över rapsolja, en nypa havssalt och 1 tsk socker.
 4. Vik ihop foliepaketet så det blir tätt och sätt i en ugnsform (i fall foliet går sönder) och in i mitten av ugnen i 30-50 minuter beroende på hur stor fisk du har.
Servering: Öppna paketet, garnera med färsk koriander och servera tillsammans med klibbigt ris och sataysås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar