Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-08-21

Grillad polenta med morot, kantarell, timjan & tryffelsås

När vi åt denna lunch på balkongen undrade min sambo varför vår besticklåda står mitt ute på gräsmattan fylld med vatten och jag sa att jag hade gjort ett fågelbad. Kantarellerna är däremot en present från två goda vänner så fatta guldkantsglädjen på denna helt vanligt fenomenala dag.

Grillad polenta med morot, kantareller, timjan & tryffelsås
Ingredienser 2 portioner:
 • 4 dl polenta
 • 1/2 grönsaksbuljongtärning
 • 1 svampbuljongtärning 
 • 6 morötter
 • ca 3 dl kantareller (ca en näve)
 • 2 decimeter purjo
 • parmesan eller lagrad prästost, ca 2 dl riven
 • färsk timjan
 • 1 dl aioli 
 • 1 tsk citronsaft 
 • olivolja
 • smör
 • salt, peppar
 • tryffelsås: 3 dl matlagningsgrädde, 1 msk japansk soyasås, 2 tsk vitvinsvinäger, 1 skivad vitlöksklyfta, ca 1/2 - 1 msk tryffelolja (gillar du inte tryffel så byt ut mot 1 msk kallpressad svensk rapsolja med nötig smak, tex Zeta eller Druvan)
GÖR SÅ HÄR:
 1. Häll 4 dl polenta i 6 dl vatten tillsammans med 1/2 grönsaksbuljongtärning, 1 svampbuljongtärning, 2 msk olivolja, 1 msk timjan, strimlad purjo samt riven ost och rör om tills det bildat en tjock gröt. Låt svalna något och häll sedan ut polentasmeten på ett stort smörat fat eller bricka och platta ut så det blir ett jämntjockt lager ca 3 cm. Sätt in i kylen några timmar så polentan sätter sig.
 2. Skrubba rent morötterna och skär i grova bitar. Lägg i en ungsfast form och blanda med lite olivolja och salt. Baka i mitten av ugnen i ca 30 min på 200 grader.
 3. Puttra ihop ingredienserna till såsen i en kastrull och mixa slät med en stavmixer. Smaka av med tryffelolja och lite svartpeppar. Håll såsen varm på lägsta värmen.
 4. Skär polentan i portionsstora bitar och stek i lite olivolja på medelhög värme i en stekpanna tills de fått färg. Tillsätt 1 msk smör + kantareller och stek någon minut till.
 5. Blanda aiolin med citronsaft i en skål.
Servering: Häll tryffelsåsen i en djup tallrik och lägg morötterna över, sedan polentan och sist kantarellerna. Klicka ut lite aioli, dekorera med färsk timjan och droppa eventuellt över lite mer tryffelolja.

2 kommentarer:

 1. Det här trodde man ju aldrig att man skulle skriva, men folk gör väldigt intressanta saker med polenta just nu.
  Testar denna till lunch precis idag.

  SvaraRadera
 2. Jag trodde aldrig jag skulle laga polenta. Är fortfarande skeptisk varje gång jag gör det och gillar det!

  SvaraRadera