Grillad polenta med morot, kantareller, timjan & tryffelsås
Ingredienser 2 portioner:
- 4 dl polenta
- 1/2 grönsaksbuljongtärning
- 1 svampbuljongtärning
- 6 morötter
- ca 3 dl kantareller (ca en näve)
- 2 decimeter purjo
- parmesan eller lagrad prästost, ca 2 dl riven
- färsk timjan
- 1 dl aioli
- 1 tsk citronsaft
- olivolja
- smör
- salt, peppar
- tryffelsås: 3 dl matlagningsgrädde, 1 msk japansk soyasås, 2 tsk vitvinsvinäger, 1 skivad vitlöksklyfta, ca 1/2 - 1 msk tryffelolja (gillar du inte tryffel så byt ut mot 1 msk kallpressad svensk rapsolja med nötig smak, tex Zeta eller Druvan)
- Häll 4 dl polenta i 6 dl vatten tillsammans med 1/2 grönsaksbuljongtärning, 1 svampbuljongtärning, 2 msk olivolja, 1 msk timjan, strimlad purjo samt riven ost och rör om tills det bildat en tjock gröt. Låt svalna något och häll sedan ut polentasmeten på ett stort smörat fat eller bricka och platta ut så det blir ett jämntjockt lager ca 3 cm. Sätt in i kylen några timmar så polentan sätter sig.
- Skrubba rent morötterna och skär i grova bitar. Lägg i en ungsfast form och blanda med lite olivolja och salt. Baka i mitten av ugnen i ca 30 min på 200 grader.
- Puttra ihop ingredienserna till såsen i en kastrull och mixa slät med en stavmixer. Smaka av med tryffelolja och lite svartpeppar. Håll såsen varm på lägsta värmen.
- Skär polentan i portionsstora bitar och stek i lite olivolja på medelhög värme i en stekpanna tills de fått färg. Tillsätt 1 msk smör + kantareller och stek någon minut till.
- Blanda aiolin med citronsaft i en skål.
Det här trodde man ju aldrig att man skulle skriva, men folk gör väldigt intressanta saker med polenta just nu.
SvaraRaderaTestar denna till lunch precis idag.
Jag trodde aldrig jag skulle laga polenta. Är fortfarande skeptisk varje gång jag gör det och gillar det!
SvaraRadera