Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-08-21

Grillat pinnbröd med svartpeppar & vitlök

Det här brödet brukar jag göra vid tillfällen när man anar att folk är sugna på tillbehör till soppan, salladen, grytan eller som portionspackade picknickbröd på utflykten. Brödet går att variera i en oändlighet och smakar som en blandning av pinnbröd, mjukt tjockt tunnbröd och naan - dessutom går det på ett kick jag lovar högst 15 minuter oavsett hur bakovan du är. Ätes sedan helst rykande varma direkt från pannan med massor av smör eller riven ost.

Naturellt bröd med kryddsmör: Naturella bröd med endast salt som smaksättning blir världens bästa comfort food på långsamma söndagskvällar tillsammans med ett gott vitlöks- & chilismör (lägg till valfri bästis + Netflix för bästa resultat - dock ej i brödet hälsar DåligaHumorHögkvarteret).

Grillat pinnbröd med svartpeppar & vitlök
Ingredienser ca 4 bröd:
 • 5 dl mjöl (vetemjöl special eller glutenfri dito)
 • 2-3 dl vatten
 • 1 tsk havssalt
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 tsk färskmald svartpeppar
 • 1 vitlöksklyfta
 • olivolja
 • smör
 • ostiga bröd: 2 msk finriven västerbottenost, lagrad präst eller gruyére
GÖR SÅ HÄR:
 1. Blanda mjöl, salt, bakpulver & svartpeppar med vatten i en bunke till en fast smetig deg. Pressa i en vitlöksklyfta och häll i 1 msk olivolja. Blanda runt ordentligt.
 2. Hetta upp en grillpanna eller stor stekpanna på högsta värmen. Tillsätt 1 tsk smör samt lite olivolja. Lägg i en degbit (stor som en pingisboll) som du dragit ut lite (det är bara att dra lite och platta ut med handflatorna, skitsamma med formen, allt blir supergott ändå, se bara mina bröd ovan)
 3. Stek någon minut tills du ser att den blivit fast på undersidan och börjat stelna. Vänd och grädda andra sidan. Det går rätt snabbt pga den höga värmen och det ska bli svarta charmarks ("brända" märken) på brödet så var inte orolig om det osar grillat - det är en del av charmen.
 4. Vill du ha ostiga bröd så strö över finriven ost när du precis vänt bröden för sista gången. Annars serverar du bröden direkt.
Servering: Ätes rykande varma med smör, majo, aioli eller kryddsmör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar