Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-08-28

Savoykålsknyten med fläsk, kokos & nudelsallad





Jag fyndade lite färsk salsiccia och gillar egentligen inte att äta den hel i korvform så jag klippte av skinnet och gjorde en röra av fläskköttet tillsammans med chili och kokosmjölk som puttrades ihop och åts i form av knyten eller i sallatsblad. Gott! Vegokarln fick svampröra istället med svarta fermenterade bönor och soya. På bilden syns svampröran som den mörka till vänster och fläskröran är den ljusare till höger. Men kan inte prata mer nu. Måste. Äta.

Sallatsblad istället för dolmar: Pallar du inte göra några ångkokade dolmar är det gott att bara ha färsen i färska isbergssallatsblad. Servera med sås och nudelsalladen. 

Ingredienser: Glasnudlar, ostronsås, soya och sesamolja finns på asiatiska hyllan i matbutiken. Citrongräs brukar ligga vid chili i grönsaksavdelningen.
  
Vegetariskt: Använd grovt hackad portabello, champinjoner eller ostronskivling istället för salsiccia, samt lägg till 1 msk fermenterade svarta bönor (eller kikkoman soya) istället för ostronsås. Följ receptet i övrigt.

Savoykålsknyten med fläsk, kokos & nudelsallad
Ingredienser 4 portioner:
  • 1 savoykålhuvud
  • 4 råa salsicciakorvar
  • 1 knippe vårlök eller 3 decimeter purjolök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2-4 chili (välj antal och chilisort efter hur hett du vill ha det)
  • 2 msk ostronsås
  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 citrongräs
  • 2 äggulor
  • 1 msk rapsolja
  • tandpetare
  • plommonsås eller valfri chilisås till servering
  • Nudelsallad: 4 knyten glasnudlar, 1/2 hackad ananas, 2 msk sesamfrön, 1 msk sesamolja, 1 msk kikkoman soya
GÖR SÅ HÄR:
  1. Krossa citrongräset och lägg i en stor kastrull fylld med vatten + 3 msk salt. Koka upp.
  2. Skär av roten på savoykålshuvudet och pilla av savoykålsblad tills du har 2 blad per person som ska äta. Lägg ned savoykålsbladen i det kokande citrongräsvattnet och sjud i ca 15-20 minuter eller tills de känns al dente. Ta upp och låt rinna av i durkslag.
  3. Hacka löken och chilin. Klipp upp skinnet på korvarna med en sax och dra av så du bara har köttet kvar. Fräs allt i en panna på medelhög värme med 1 msk rapsolja. Tillsätt kokosmjölk, ostronsås, äggulor och pressad vitlök. Låt färsen puttra ihop på svag värme. Smaka av.
  4. Lägg en klick färs i varje savoykålsblad och rulla ihop som en tortilla. Sätt fast en tandpetare så de inte åker upp. Lägg ned i en ångkokare (eller i en ugnsform med 2 cm vatten i 20 min i 125 grader) och ångkoka i 20 minuter.
  5. Nudelsallad: Tillaga nudlarna efter instruktion på förpackningen, låt svalna och blanda med ananas, sesamfrön, sesamolja och soya.
Servering: Servera knytena med nudelsalladen och valfri chilisås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar