Mese: I matbutikerna är Fjällbrynts messmör på komjölk vanligast. Deras gröna ask "Natur" och mörkröda "Gammaldags" är att rekommendera, samt mesosten Gudbrandsdalen från norska märket Tine. Har du däremot en himla bra ostbutik i närheten (som Möllans ost) kan du bara knalla dit och smaka av mesutbudet för att hitta din favorit.
Jämtländsk mac ´n cheese med getmese
Ingredienser till en mellanstor ugnsform eller gryta:
- ca 5 dl makaroner, gnocchi eller penne (alt glutenfri dito)
- 2 nävar blandad svamp som kantarell, portabello eller ostronskivling
- 1 gul lök
- 3 dl valfri grädde
- 3-4 msk getmese eller messmör
- 1 dl riven caprin-getost eller västerbottenost
- salt, vitpeppar
- smör
- några gräslöksblommor
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Koka pastan al dente enligt instruktioner på förpackningen. Ställ åt sidan.
- Fräs grovt hackad svamp och lök i 1 msk smör i en stor stekpanna på mellanhög värme. Blanda ned grädde samt mese och rör om så att allt blandas. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Häll över svampsåsen i kastrullen med makaroner och rör om (alternativt om du vill ha en slät sås - mixa med stavmixer innan du blandar den med makaronerna)
- Smöra ugnsformen och häll i makaronerna och såsen. Avsluta med ett lager riven västerbottenost.
- Sätt in i ugnen i ca 20 minuter eller tills osten blivit frasigt gyllene på toppen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar