Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-08-22

Jämtländsk mac ´n cheese med getmese

Mesost och messmör är som bekant veckans favorit då vi åt det till frukost varje dag i Jämtland. Mese på getmjölk kan vara lite klurigt att få tag i, men vanligt messmör och mesost gjort på komjölk finns i stort sett överallt och de flesta är goda så länge du väljer en som ej innehåller vanillinarom och massa socker för då smakar det bara trött E-nummer dessert och det kan man ju vara utan. Den messmak man däremot vill åt är av karamellig karaktär med smak av brynt smör, hö, grädde, porter och kantarell. Lillängens Gårdsmejeri, Skärvågens Bymejeri, Jämtspira och Smååkrans Getost har alla ypperliga getostar och getmese och de flesta har en webbshop med frakt till hela Sverige. Som bonus nämner jag att mesost heter Mysost på norska och danska så nu har du ingen ursäkt att inte prova det.

Mese: I matbutikerna är Fjällbrynts messmör på komjölk vanligast. Deras gröna ask "Natur" och mörkröda "Gammaldags" är att rekommendera, samt mesosten Gudbrandsdalen från norska märket Tine. Har du däremot en himla bra ostbutik i närheten (som Möllans ost) kan du bara knalla dit och smaka av mesutbudet för att hitta din favorit.

Jämtländsk mac ´n cheese med getmese
Ingredienser till en mellanstor ugnsform eller gryta:
 • ca 5 dl makaroner, gnocchi eller penne (alt glutenfri dito)
 • 2 nävar blandad svamp som kantarell, portabello eller ostronskivling
 • 1 gul lök
 • 3 dl valfri grädde 
 • 3-4 msk getmese eller messmör
 • 1 dl riven caprin-getost eller västerbottenost
 • salt, vitpeppar
 • smör
 • några gräslöksblommor
GÖR SÅ HÄR:
 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Koka pastan al dente enligt instruktioner på förpackningen. Ställ åt sidan.
 3. Fräs grovt hackad svamp och lök i 1 msk smör i en stor stekpanna på mellanhög värme. Blanda ned grädde samt mese och rör om så att allt blandas. Smaka av med salt och vitpeppar.
 4. Häll över svampsåsen i kastrullen med makaroner och rör om (alternativt om du vill ha en slät sås - mixa med stavmixer innan du blandar den med makaronerna)
 5. Smöra ugnsformen och häll i makaronerna och såsen. Avsluta med ett lager riven västerbottenost.
 6. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter eller tills osten blivit frasigt gyllene på toppen.
Servering: Lägg upp mac ´n cheese i djupa tallrikar, strö över lite gräslöksblommor och drick en isad Kosken till. Sätt hela kalaset på en töntig duk innan du fotar också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar