Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-08-26

Krya-på-dig-guacamole

Jag har fått halsfluss :C och är sjukt sur i och med att jag precis kommit hem från semestern och vill göra mat dagarna i ända men detta går ju ej så i sjukdomsstider som denna brukar jag göra min krya-på-dig-guacamole för att bli frisk extra kvickt. Den är fullproppad med godsaker som probiotisk yogurt, energirik avokado, antiinflammatorisk lök och vitlök, endorfinhöjande chili, stärkande olivolja och c-vitaminrik persilja och citrus. Dessutom är man ju inte speciellt supersugen på mat när man är sjuk utan mest vill äta något litet, och då passar krya-på-dig-molen perfekt, speciellt om man äter den med fröbröd eller annat tunnt knäcke.

Versioner: Är du host-öm i halsen rekommenderar jag att du utesluter chili och istället lägger till 1 msk flytande akaciahonung. Andra råvaror som funkar är rivet äpple och ingefära. Ska du däremot äta molen när du är frisk är det bäst att dra ned på antalet vitlöksklyftor.

Krya-på-dig-mole
Ingredienser till en stor skål:
 • 2 avokados
 • 1 knippe bladpersilja
 • 5 dl turkisk yogurt
 • 2 små gula lökar
 • 2 röda chili
 • 1 lime eller 1/2 citron
 • 5-7 vitlöksklyftor (beroende på hur vitlökstuff du är men kom ihåg att det är bättre ju mer du har i iom att detta är en Krya-på-dig-mole ej en mesmole)
 • 2 msk god olivolja
 • kryddor: en nypa salt, svartpeppar, cayenne, spiskummin
GÖR SÅ HÄR:
 1. Mortla (eller mixa) persiljan med 2 msk olivolja till en grov smet. 
 2. Mortla (eller grovmosa) avokadon, skiva chilin och finhacka löken.
 3. Blanda allt med yogurt i en skål. Pressa i vitlök och smaka av med kryddor samt citrussaft. Blanda noga.
Servering: Lägg upp röran i en serveringsskål och garnera med lite skivad chili och persiljeblad. Ringla över olivolja samt strö över flingsalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar