Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-08-31

Lasagne på högrev, tomat & aubergine

Jag fortsätter på temat tomat och feta eftersom jag fick över en del från tomatpajen jag gjorde häromsistens (recept kommer snart för jag råkade ta bort det istället för att publicera :C ). Ytterligare en rätt som sköter sig själv i ugnen så man kan ta det lugnt medan man låter naturen ha sin gång vilket är lika med bra comfort food under den kommande hösten eller bara när man inte orkar laga massa mat - även om du äter själv är det smart att göra ett stort lass så har du både lunchlådor och middag dagen efter. Bra där. Det naturligt glutenfria i detta är att man använder aubergine och zucchini istället för pastaplattor - även kallat low carb, LCHF eller GI av Viktiga MatDietiker. 
Att ha keso eller ricotta i lasagne istället för trött stabbig bechamelsås plockade jag upp från ett lasagnerecept signerat briljanta Lisa Förare-Winbladh.

Mald högrev: Finns paketerat färdigmald på bla ICA men har du en bra lokal köttbutik så gå dit och få ditt högrev malt på plats - alternativt be charken på din matbutik att mala direkt.

Vegetariskt: Byt ut högrev mot quorn- eller sojafärs och skippa sidfläsket. 2 tsk till 1 msk kikkoman soya + 1/2 nedsmulad svampbuljongtärning ökar markant den önskade umami-umpfen i vegofärsen. Smaka av med nöje och försiktighet.

Lasagne med högrev, tomat & aubergine
Ingredienser 4 portioner (en stor form):
  • 500 gram mald högrev
  • 1 bit sidfläsk ca 1 dl hackad eller gott bacon
  • 2 gula lökar
  • 2 burkar hela tomater (märket Mutti är godast)
  • 2 auberginer
  • 1 zucchini
  • 1 stor burk keso
  • 2 mozzarellabollar
  • 1/2 paket fetaost
  • 1/2 dl balsamvinäger 
  • 1 msk rinnande honung
  • smör
  • olivolja
  • en bit pecorino
  • ca 1 dl bladpersilja
  • kryddor: salt, svartpeppar, rosmarin, timjan, torkad oregano, 1 lagerblad
  • förslag på tillbehör: grönsallat med kapris, flingsalt och citronolivolja
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva zucchini och auberginer på längden ca 5 mm tjockt. Lägg aubergineskivorna på hushållspapper och salta ordentligt (för att dra ut beska och vätska. Om du vill kan du samtidigt rimma zucchiniskivorna i en skål med vatten + ca 3 msk salt. Rimmningen drar ut vätska och gör dem bla fastare. Skölj sedan saltet av zucchinin precis som du gör med auberginen)
  3. Hacka lök och fräs i en klick smör + 1 msk olivolja i en stor gryta eller panna tillsammans med tärnat sidfläsk. Tillsätt högrevsfärsen och låt allting få färg. Häll i balsamvinägern och låt det puttra in. Häll på tomaterna och grovmosa allt med en stor stekspade eller gaffel. Salta, peppra och krydda med 1 tsk rosmarin, 1 msk timjan, 1 msk oregano samt 1 lagerblad. Låt allt puttra ihop på svag värme och reducera tills inte så mycket tunn vätska kvarstår - det ska vara en rätt tjock färs.
  4. Skölj av aubergineskivorna och klappa torra med papper. Stek i olivolja på hög värme i en stor stekpanna tills varje aubergineskiva fått färg. Lägg på fat. Stek zucchiniskivorna sist men låt de ej få lika mycket färg som auberginen.
  5. Blanda keso + smulad fetaost + rinnande honung i en skål.
  6. Nu ska allt sättas ihop! Ta fram en stor ugnsform och grunda med ett lager färs, sen ett lager aubergineskivor, sen ett lager keso, sen ett lager aubergine, sen ett lager färs osv. Avsluta med ett lager zucchini samt mozzarellaskivor + keso. Sätt in i mitten av ugnen i 45-50 minuter. 
Servering: Lägg upp i djupa tallrikar och riv över pecorinoost. Toppa med färsk bladpersilja. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar