Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-08-01

Nordiska vårrullar med kantarell & persilja



 
Vårrullar kan ju innehålla lite vad som helst - här har jag gjort dem med en svampfyllning där kantarell står i fokus tillsammans med den mildare kompisen champinjon. Lite västerbottenkräm till är pricken över i!

Hur rullar man? Kolla instruktionsvideon ovan. Börja i god tid innan middagen och öva på en rulle tills det sitter - det är lite som att lära sig sätta på en blöja eller vika ett paket. Meckigt från början men sen hajjar man och då går det rätt snabbt! Bilden kommer från Emmagem och som bonus är det ett recept på vårrullar med fetaost och aprikos, kolla HÄR!

Vårrullsdeg: Finns i asiatiska hyllan eller världsmathyllan. Fråga annars. Finns dock billigast i asiatiska livsmedelsbutiker. Jag brukar köpa de stora degarken och sen skära dem i 4 delar när jag ska göra små vårrullar som här!

Vilt: Lägg gärna till renskav, vildmästarskav eller annat viltkött till svampblandningen = 100 poäng nordisk smak i en enda mumsbit.

Vårrullar 
Ingredienser ca 20 stycken:
  • 1 paket vårrullsdegplattor
  • 1 kg blandad svamp - kantarell och champinjon
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 decimeter purjo
  • 2 ägg
  • 1 ingrid marie äpple
  • 1 msk äpplecidervinäger
  • färsk persilja
  • 1 liter rapsolja
  • smör 
  • socker
  • salt, peppar
  • ostkräm: 3 dl grekisk yogurt, 2 dl riven västerbottenost
GÖR SÅ HÄR:
  1. Ta fram degplattorna ur frysen och tina i rumstemperatur, det tar ca 30 minuter. 
  2. Grovhacka svampen och äpplet, strimla purjon och skiva vitlöksklyftorna.
  3. Lägg i 1 msk smör, 1 msk rapsolja samt 1 msk äpplecidervinäger i en stor stekpanna och fräs svamp, purjo, äpple och vitlök med 1 tsk socker + salt tills de fått fin färg. 
  4. Rör i ett knäckt ägg samt hackad persilja och dra stekpannan från plattan. Häll allt i en bunke och smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg degplattorna i en fuktig kökshandduk så de inte torkar. Lägg ut några degplattor på en ren skärbräda så plattorna ligger som spader knekt mot dig. 
  6. Knäck ett ägg i ett glas och rör om. Lägg ut 1 msk fyllning på varje platta och pensla med ägg kring kanterna. Vik först över degfliken närmast mot dig - sedan den vänstra och högra fliken så alla ligger över fyllningen. Rulla sen ihop rullen mot fliken högst upp. Klart! Lägg alla rullar under en fuktad kökshanduk så de inte torkar.
  7. När alla rullar är klara fyller du på rapsolja i en tjockbottnad mellanstor kastrull. Sätt på medelhög värme och provfritera en rulle efter 10 minuter. Fritera tills gyllene och ta sedan upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Fritera 4-5 rullar åt gången tills alla är färdiga.
  8. Ostkräm: Rör ihop grekisk yogurt med riven västerbottenost i en skål och avsluta med färskmalen svartpeppar.
Servering: Lägg upp rullarna på ett stort fat och servera som förrätt eller plockmat med ostdippen och rårörda lingon. 

3 kommentarer:

  1. Hej! Jag upptäckte nyligen din finfina blogg via receptet på vegetarisk pulled pork. Vi har lagat det flitigt på sistone och sprider det till alla jag känner.
    Jag såg i ett annat inlägg att du jobbar på Dubbeldubbel? För några veckor sen åt jag där för första gången. Allt jag underbart, men allra bäst var chilibönsåsen med tempeh. Jag ville tappa upp den på termos och ta med hem och inte äta något annat någonsin! Finns det någon möjlighet att du kan skvallra lite om receptet på den?

    SvaraRadera
  2. Hej Linnéa! Roligt att höra, heja vego pulled pork! Jag kan såklart inte säga hur vi gör men liknande chilibönsåser kommer jag säkerligen laga hemma så kolla in då och då!

    SvaraRadera
  3. Härligt, ser fram emot det!

    SvaraRadera