Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-08-27

Surströmming!

Surströmming. Denna guds gåva från Norrland har fått lite väl dåligt rykte i och med sin arom, men jag tycker att det är hög tid för fler än norrlänningar att njuta av denna delikatess. I och med att många älskar stinkande franska ostar, salta sardeller, thailändsk fisksås och andra pikanta smaker så borde det inte vara någon stor grej att prova den här svenska versionen. Surströmming är fermenterat, dvs jäst, och det är här lukten kommer in i spelet. Dock luktar det mest (superfjärtbomb) när man alldeles precis öppnat burken och sen är det lugnt efter 10 minuter. Jag har ätit tusen finostar och asiatiska räkpastor och fisksåser som luktar dylikt så det är ju bara att ta sig förbi lukten och prova smaken så är man hooked. Och själva smaken är briljant. Vi äter den på Skellefteåvis, det vill säga på ett hårt tunnbröd toppat med smör och mandelpotatisstomp och sedan små, små bitar av filead surströmming samt hackad rå gul lök. Inget tjafs som gräddfil eller dill tacksåmycket! Denna smakuppbyggnad skapar en krispig grund med ett mjukt smörigt lager potatis för att sen avrundas med strömmingens pikanta sälta och den råa lökens syrliga styrka. Briljant återigen. För att likna smaken vid något brukar jag säga sourcream & onion chips eller langos med lök och rom gånger tusen (dvs sälta + syrlighet) - smaker som ju onekligen tilltalar det svenska folket så kom igen, testa en surströmming på Skellefteåvis innan sommaren är slut! I värsta fall kan du peta bort strömmingen och bara äta mackan med mandelpotatis (men då är du en mes).

Klämma eller stut: Beroende på område i Norrland kallar man själva surströmmingsmackan för olika saker. En klämma brukar betyda att man äter surströmmingen i mjukt tunnbröd tillsammans med tjockt skivad mandelpotatis. Sedan klämmer man ihop brödet och hepp! en klämma är skapad. I Jämtland, där vi hade surströmmingsskiva nu i somras, äter man det oftast rakt upp och ner på tallriken som vilken fisk & potatisrätt som helst, men efter att min Jämtländska mamma flyttade till Kiruna och träffade min Skellefteanska pappa har vi alltid ätit surströmming på Skellefteåvis. För det är godast så.

Vegetariskt: Min veg-sambo åt tunnbröd med potatis, lök och salta stekta halloumikuber. En annan idé är att prova fermenterad tofu som du hittar i asiatiska livsmedelsbutiker, också full av stinkande smaskighet.

Glutenfritt: Jag brukar äta detta grovknäcke eller spisbröd till surströmming om det ej finns glutenfritt tunnbröd till hands. Funkar bra och är också det bröd jag oftast äter till frukost.

Hur rensar man? Här och Här finns två sätt att filea din surströmming. Men det är precis som med vilken annan småfisk som helst.

Surströmming enligt Skellefteå
Ingredienser till 3-4 personer:
 • 1 surströmmingsburk
 • 1 paket hårt tunnbröd
 • 4-5 gula lökar
 • 1 kg mandelpotatis
 • smör
GÖR SÅ HÄR:
 1. Koka potatisen och hacka löken. Ställ fram allt + tunnbröd och smör på bordet.
 2. Öppna surströmmingsburken - helst under vatten i vasken eller i en stor vattenfylld skål utomhus för undertrycket i burken kan göra att du blir nersprutad med strömmingspad. Och det vill man inte.
 3. Mosa potatis grovt med en klick smör på din tallrik.
 4. Filea en surströmming (ta bara ut ryggbenet, övriga småben är så små och mjuka att de kan vara kvar) och skär upp den i centimeterstora bitar.
 5. Gör en macka genom att smöra ett tunnbröd, toppa med potatisstompet, sen surströmmingsbitar och till sist hackad rå lök. Ät och dö smarrighetsdöden.
Servering: Ställ fram allt på bordet och låt folk filea själva (eller låt fiskfilémästarn vid bordet glänsa och filea allt medans du fokuserar dig på att göra potatisstompet). Glöm ej rensfat samt snaps, öl eller fetmjölk som måltidsdryck!

2 kommentarer:

 1. Lukten är kanske inte världens godaste håller jag med om, men vem kan ärligt säga att de älskade lukten av såväl citronpeppar som tryffel första gången innan de smakade? Men till skillnad från Mamma Scans köttbullar finns här guld att hämta!

  SvaraRadera