Getost: Här gäller hård getost, ej den mjuka chevrérullen. Hård getost finns i stort sett på alla matbutiker, ostmekkas och delibutiker. Jag använde Falbygdens vanliga getost chevrette som funkar både i matlagning och på mackan, dessutom har den vegetabiliskt ystenzym så den passar för rättrogna vegetarianer också.
Salt: Var lite försiktig med saltning i den här rätten - både getosten och kikärtorna (iom att man kokar kikärtorna i den smakrika umamibombsbuljongen) ger sälta här så ställ hellre fram en skål med havssalt på matbordet än att salta för mycket vid själva tillagningen.
Kikärtor: Jag använder alltid torkade kikärtor som jag blötlägger över natten och sedan kokar jag upp ett stort lass som jag kan frysa in och använda när lusten faller på. Kikärtor på konserv rekommenderas inte för jag tycker de smakar ihåligt torrt och slemmigt blött på samma gång och det pallar man ju inte. Så har du inte provat torkade kikärtor så gör det genast - naturen sköter ju jobbet själv iom att allt du behöver göra ju är att hälla vatten över dem, sova, vakna och hälla över dem i en kastrull med kokande buljong. Himla värt det med tanke på all god smak man får i gengäld!
Aubergine med spiskummin, rostade kikärtor & getost
Ingredienser 2 portioner:
- 1 aubergine
- 1 gul lök
- 5 tomater
- 2 vitlöksklyftor
- mald spiskummin
- 3 dl rostade kikärtor
- olivolja
- 1 msk citronsaft
- en bit hård getost
- 1 msk rinnande honung
- bladpersilja
- salt
- buljong till kokning av kikärtor: 1 msk hel grönpeppar, 1/2 dl kikkoman soya eller 1 msk miso, 1/2 dl äpplecidervinäger, 1/2 dl olivolja, 2 grönsaksbuljongtärningar, 1 vitlökshuvud, 1 msk torkad oregano
- eventuella tillbehör: pärl cous-cous eller basmatiris
- Rostade kikärtor: Blötlägg en påse torkade kikärtor i vatten över natten eller medans du är på jobbet. Skölj av i durkslag och puttra på medelvärme i 1 - 1/2 timme i en stor kastrull tillsammans med ingredienserna till buljongen. Häll av i durkslag, skölj kvickt och häll upp 5 dl kikärtor på en bakplåtspappersklädd plåt som du sätter in i mitten av ugnen i ca 30 minuter på 175 grader. Gör en drös (ca 10 dl) när du ändå håller på så har du rostade kikärtssnacks veckan ut. Frys in de kikärtor du inte ska rosta så har du framöver till soppor, grytor, hummus m.m
- Skiva lök och tomat i grova skivor. Lägg i en mellanstor ugnsform och ringla över lite olivolja samt citronsaft. Blanda så att allt täcks av olja.
- Skär auberginen i två delar på längden. Skär ett stort korsmönster på skalsidan. Skårorna ska vara ca 1 cm djupa. Gnid in auberginerna med 1 tsk salt.
- Häll 4 msk olivolja i en stor stekpanna och tillsätt 1 msk spiskummin + 1 krossad vitlöksklyfta. Lägg i auberginerna och stek tills varje sida fått färg. Lägg auberginerna överst i ugnsformen med skinnsidan uppåt. Häll spiskumminoljan över allting. (Har oljan blivit för het och kryddorna blivit svarta/brända häller du bara ut det och värmer upp ny olja med spiskummin.)
- Skiva 1 vitlöksklyfta och stick ned skivorna i skårorna på auberginerna. Sätt in i ugnen på i 50 minuter på 175 grader.
- Ta ut formen och tillsätt kikärtorna + ringla över honung. Sätt in i ugnen i ytterligare 10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar