Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-09-03

Aubergine, spiskummin, rostade kikärtor & getost

Jag läste att restaurang SOT hade en rätt med aubergine, spiskummin och getost på menyn så jag blev sugen på att göra det själv. Nu har jag aldrig ätit på SOT, eller ens sett rätten ifråga, så jag har ingen aning om hur de anrättat den men vad gör väl det när den här versionen blev så god? Den milda men jordigt myndiga spiskumminsmaken går utmärkt ihop med de söta tomaterna och den smörigt lena auberginen. Genom att rosta kikärtorna får de ytterligare en nötig dimension och blir så goda att man kan äta dem som snacks, så se till att göra ett stort lass kikärtor när du ändå håller på. Själva buljongen i botten av tallriken kommer sig av att de vätskerika tomaterna puttrar ihop sig med honung, spiskummin, citronsaft och olivolja och skapar en bas som man vill slicka av tallriken. Tips! Ät med grillbröd.

Getost: Här gäller hård getost, ej den mjuka chevrérullen. Hård getost finns i stort sett på alla matbutiker, ostmekkas och delibutiker. Jag använde Falbygdens vanliga getost chevrette som funkar både i matlagning och på mackan, dessutom har den vegetabiliskt ystenzym så den passar för rättrogna vegetarianer också.

Salt: Var lite försiktig med saltning i den här rätten - både getosten och kikärtorna (iom att man kokar kikärtorna i den smakrika umamibombsbuljongen) ger sälta här så ställ hellre fram en skål med havssalt på matbordet än att salta för mycket vid själva tillagningen. 

Kikärtor: Jag använder alltid torkade kikärtor som jag blötlägger över natten och sedan kokar jag upp ett stort lass som jag kan frysa in och använda när lusten faller på. Kikärtor på konserv rekommenderas inte för jag tycker de smakar ihåligt torrt och slemmigt blött på samma gång och det pallar man ju inte. Så har du inte provat torkade kikärtor så gör det genast - naturen sköter ju jobbet själv iom att allt du behöver göra ju är att hälla vatten över dem, sova, vakna och hälla över dem i en kastrull med kokande buljong. Himla värt det med tanke på all god smak man får i gengäld!

Aubergine med spiskummin, rostade kikärtor & getost
Ingredienser 2 portioner:
  • 1 aubergine
  • 1 gul lök
  • 5 tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • mald spiskummin
  • 3 dl rostade kikärtor
  • olivolja 
  • 1 msk citronsaft
  • en bit hård getost
  • 1 msk rinnande honung
  • bladpersilja
  • salt
  • buljong till kokning av kikärtor: 1 msk hel grönpeppar, 1/2 dl kikkoman soya eller 1 msk miso, 1/2 dl äpplecidervinäger, 1/2 dl olivolja, 2 grönsaksbuljongtärningar, 1 vitlökshuvud, 1 msk torkad oregano
  • eventuella tillbehör: pärl cous-cous eller basmatiris 
GÖR SÅ HÄR:
  1. Rostade kikärtor: Blötlägg en påse torkade kikärtor i vatten över natten eller medans du är på jobbet. Skölj av i durkslag och puttra på medelvärme i 1 - 1/2 timme i en stor kastrull tillsammans med ingredienserna till buljongen. Häll av i durkslag, skölj kvickt och häll upp 5 dl kikärtor på en bakplåtspappersklädd plåt som du sätter in i mitten av ugnen i ca 30 minuter på 175 grader. Gör en drös (ca 10 dl) när du ändå håller på så har du rostade kikärtssnacks veckan ut. Frys in de kikärtor du inte ska rosta så har du framöver till soppor, grytor, hummus m.m
  2. Skiva lök och tomat i grova skivor. Lägg i en mellanstor ugnsform och ringla över lite olivolja samt citronsaft. Blanda så att allt täcks av olja.
  3. Skär auberginen i två delar på längden. Skär ett stort korsmönster på skalsidan. Skårorna ska vara ca 1 cm djupa. Gnid in auberginerna med 1 tsk salt.
  4. Häll 4 msk olivolja i en stor stekpanna och tillsätt 1 msk spiskummin + 1 krossad vitlöksklyfta. Lägg i auberginerna och stek tills varje sida fått färg. Lägg auberginerna överst i ugnsformen med skinnsidan uppåt. Häll spiskumminoljan över allting. (Har oljan blivit för het och kryddorna blivit svarta/brända häller du bara ut det och värmer upp ny olja med spiskummin.)
  5. Skiva 1 vitlöksklyfta och stick ned skivorna i skårorna på auberginerna. Sätt in i ugnen på i 50 minuter på 175 grader.
  6. Ta ut formen och tillsätt kikärtorna + ringla över honung. Sätt in i ugnen i ytterligare 10 minuter.
Servering: Ta ut formen och strö över riven getost. Lägg upp i djupa tallrikar och skeda över spiskumminbuljongen från ugnsformen. Garnera med bladpersilja. Rosévin eller isté är gott till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar