Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-09-11

Heidikakor utan socker, smör, ägg & gluten


Min sambos föräldrar skulle komma på snabbfika och jag tänkte jag skulle göra kycklinglevermousse på surdegscrostini alternativt minihamburgare eller dumplings men då frågade min kille "du har aldrig fikat va?" och jag sa näpp och han sa att det egentligen räcker med kaffe och ett paket ballerina så då tänkte jag på saken och kom fram till att folk ju äter havrekakor så då gjorde jag dessa havrekakor som varken innehåller socker eller gluten i och med att hans mamma inte äter socker och jag inte äter gluten. De är snabba att göra och smakar gott av russin, frön och kokos och funkar som mellis också iom att de är väldans nyttiga. 

Variation: Släng gärna i lite choklad alt torkad frukt eller blåbär så får du choklad- eller fruktkakor.

Vegan: Använd vegansk yogurt eller sour supreme.

Heidikakor 
Ingredienser ca 15 stycken:
 • 5 dl havregryn eller boveteflingor om du ej tål havre
 • 1 dl russin
 • 1 dl pumpakärnor
 • 1 dl solrosfrön
 • 1 dl flytande honung
 • 4 msk kokosflingor
 • 2 msk kallpressad rapsolja
 • 3 msk naturell yogurt
 • 1 msk sesamfrön
GÖR SÅ HÄR:
 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Blanda samtliga ingredienser utom sesamfrön i en bunke. Rör ned 1 dl ljummet vatten åt gången tills det bildar en tjock fast gröt. Låt stå och svälla 15 minuter.
 3. Klicka ut smetklickar på en bakpappersklädd ugnsplåt. Platta till smetklickarna något så att de blir ca 1 cm tjocka runda kakor. Strö över sesamfrön och sätt in i i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter tills kakorna känns mjuka men genomgräddade när du knackar på dom.

2 kommentarer:

 1. Vattnet, är det totalt 1 dl som man rör ned lite i taget av, eller ska det i flera deciliter?

  Tack för alla smarriga recept,
  åsa*

  SvaraRadera
 2. Rör ned 1 dl åt taget tills det blir en tjock gröt - jag minns inte exakt hur mycket jag hade i, men det ser du!

  SvaraRadera