Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-09-11

Kentucky Fried Chicken


Eller faktiskt inte Kentucky eftersom jag bor i Malmö, och faktiskt inte Fried överhuvudtaget i och med att det inte är någon fritering på gång utan ugnsbakning som ändå ger ett otroligt saftigt, mört och krispigt slutresultat. Både en favorit hos min mamma (med kyckling), min sambo (med quorn) och hos mig (med fisk). Jag visar basen nedan så kan du välja protein själv efter smak, tycke och vad som finns i kylen. 

Fish and chips: Väljer du torskrygg eller kolja kan du göra klassisk fish & chips och servera med pommes, vinäger och remouladsås. Bättre och godare än fiskpinnar.

Kryddning: Beroende på hur du kryddar själva smeten och vad du använder för tillbehör så får du olika rätter varje gång. Några goda kombos är currypulver + strimlad mangosallad & kokos; anchochilipulver + färsk koriander, avokado, tomat & vårlök; tandoorikrydda + smörfräst ris med spenat & vitlök.

Svensson Fried Chicken
Ingredienser 2 filéer:
 • kycklingbröst av krav- eller majskyckling alt quornfilé, torskrygg eller kolja
 • ca 2 dl grekisk yogurt
 • ca 4 dl corn flakes
 • 1 ägg
 • 1 tsk dijonsenap
 • 1 tsk brunt farinsocker
 • olivolja
 • kryddor: salt, svartpeppar, paprikapulver, gurkmeja, lökpulver
 • förslag på tillbehör: ailoli, chilisås, chutney, sallad, ris
GÖR SÅ HÄR:
 1. Blanda yogurt, ägg, dijonsenap, socker och kryddor i en bunke. Mosa cornflakes grovt genom att krama sönder dem i händerna innan du häller ned dem i bunken (obs detta är poppis hos barn som vill vara med i köket). Smeten ska bli rätt tjock och crunchy så tillsätt mer cornflakes om det behövs.
 2. Blanda och lägg i proteinet så det täcks av smeten. Lägg över proteinet i en ugnsform och ringla över olivolja.
 3. Baka i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter eller tills det är klart (kolla temperaturen alt dela en filé i mitten och se så att det är genomgräddat). Sätt på övervärmen sista 5 minutrarna så de blir gyllene och extra krispiga.
Servering: Ät med tillbehör och såser. 

2 kommentarer:

 1. Tessan! Detta passar ju alldeles utmärkt eftersom jag gjorde den här gamla godingen igår och har lite fisk kvar:

  http://www.djungeltrumman.se/thereserulesok/post/fisksoppa_med_kokosmjolk_majs_och_limeyogurt

  Det var så gott så jag smällde av pga nomm! När jag inte har någon matinspiration kollar jag alltid dina recept. Du är en stjärna på min mathimmel! Dock saknar jag lite flödet av popkulturell inspiration på din andra blogg.

  Mat och popkultur 4ever <3

  SvaraRadera
 2. ÅH TACK! Jag blev ju helt fanatisk i mat och glömde bort min andra blogg - ska ta tag i den i veckan promise!
  xoxo/Tessan

  SvaraRadera