Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-09-04

Vatten Kimchi med kålrabbi


Jag gillar vanligtvis inte surkål eller kimchi (foodieSverige kippar chockat efter luft), och majoriteten av de kimchis som serveras i Sverige är av den röda sura sorten som innehåller kinakål, även känd som: Den kimchi jag hatar mest. Dessutom innehåller de oftast saeujeot, salta inlagda räkor, så de är dessutom inte vänliga mot vegetarianer eller skaldjursallergiker. Men nog thrashtalking! Jag gjorde en lättare version som brukar kallas water kimchi som ofta innehåller frukt och mindre syra än andra kimchis. Nashipäron och daikon är de vanligaste grundingredienserna men jag använde kålrabbi och svenska päron. Så egentligen är det ju bara en kryddigare form av vanlig pickling och tadaaa det är precis det kimchi betyder i grunden - pickles. 

Kimchitips: Använd större råvaror - storleken gör att de inte innehåller lika mycket vätska som mindre exemplar och tappar därför inte spänsten under fermenteringen.

Fermentering: Sockret i grönsakerna och frukten bildar mjölksyror som magiskt lagar till din kimchi medans den snällt står och lagras i kylskåpet. Kom ihåg att vända på burken och öppna och stänga locket då och då för att släppa ut koldioxid. Ju längre du lagrar desto starkare smak så om du är en picklingsskeptiker som jag så räcker det med en eller två veckor.

Röd kålkimchi: Se Sauvers utmärkta recept HÄR - detta recept är modifierat efter deras Water Kimchi recept!

Piffig glasburk: På bilden använde jag en gammal urdiskad syltburk som jag klistrat viktigt pynt på från TGR. Om man ska ha något som står och glor på en i kylen i ett halvår kan det lika gärna vara gullit.

Vatten kimchi med kålrabbi
Ingredienser 1 stor burk:
 • 1 stor kålrabbi
 • 1 fast päron tex anjou
 • 2 röda chilis
 • 2 vårlökar
 • färsk ingefära, ca 4 cm stor bit
 • 6 vitlöksklyftor
 • till lagen: 8 dl vatten, 3 msk havssalt, 1 msk vitvinsvinäger
GÖR SÅ HÄR: 
 1. Skala kålrabbi, päron, vitlök, lök och ingefära. Skär i grova bitar. Skär bort de gröna topparna på chilin och skåra dem på längden.
 2. Varva allting i glasburken. Se till att trycka ihop allting så det ligger så tätt som möjligt.
 3. Vispa ihop ingredienserna till lagen tills saltet upplöses. Häll ned i glasburken så allt täcks.
 4. Sätt på ett lock och låt stå i rumstemperatur i 4 dagar innan du ställer in den i kylskåp - öppna och stäng locket då och då. Kan lagras upp till 6 månader.
Servering: Strö över granatäpplekärnor vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar