Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-09-12

Köttsoppa med linser, äpple och klimp

Jag blir sällan sugen på köttsoppa men efter ett sidfläskfynd för 19 kr kilot tänkte jag att det var dags. Man brukar väl ha nötkött i köttsoppa men nu använde jag fläsk för det är så gott och behöver inte långkokas för att bli mört. Potatis använde jag inte heller, ej heller palsternacka eller kålrot som traditionella köttsoppor brukar innehålla utan istället baseras soppan på mustiga smålinser, syrligt äpple och söt morot. Det här med klimp vet jag inte om det är vanligt i hela Sverige, men jag minns att vi alltid haft det i köttsoppa i min norrländska släkt och det är som små dumplings som flyter omkring i soppan och är supergoda. Men nog snack, fram med receptet.

Vegetariskt: Använd grönsaksbuljong och ha i grovhackad karljohansvamp eller portabello. För extra stuns i soppan kan du knäcka i ett ägg när 5 minuter återstår av kokningstiden.

Glutenfritt: Använd glutenfritt mjöl till klimpen.

Köttsoppa med linser, äpple och klimp
Ingredienser 2 portioner:
 • en bit sidfläsk, ca 2 dl grovt hackad
 • 1 dl små linser eller gröna linser (obs ej röda linser pga blir slemgegg)
 • 1 morot 
 • 1 äpple ingrid marie eller granny smith
 • ca 15 cm purjolök
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 kalvbuljongtärning
 • 1 kycklingbuljongtärning
 • 1 msk äpplecidervinäger
 • smör
 • 1/2 msk timjan
 • salt, svartpeppar
 • klimp: 2 1/2 mjöl, 1 dl mjölk, 1 äggula, salt
GÖR SÅ HÄR:
 1. Skiva morot, vitlök och purjo. Fräs i smör i en stor kastrull på medelhög värme. Låt det ej ta färg. Häll på 1 liter vatten, linser, timjan, äpplecidervinäger och buljongtärningar. Puttra utan lock i 30 minuter.
 2. Tärna sidfläsket och äpplet och lägg ned i soppan. Koka soppan 20 minuter till eller tills linserna är genomkokta.
 3. Klimp: Rör ihop mjölk + äggula + mjöl + salt i en bunke så det bildas en smetig deg. Ta småbitar av klimpen och lägg i soppan. Soppan och klimpen är klar när klimpen flyter upp till ytan. Smaka av soppan med salt och svartpeppar.
Servering: Häll upp i djupa tallrikar och servera bröd och ost till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar