Vegetariskt: Använd grönsaksbuljong och ha i grovhackad karljohansvamp eller portabello. För extra stuns i soppan kan du knäcka i ett ägg när 5 minuter återstår av kokningstiden.
Glutenfritt: Använd glutenfritt mjöl till klimpen.
Köttsoppa med linser, äpple och klimp
Ingredienser 2 portioner:
- en bit sidfläsk, ca 2 dl grovt hackad
- 1 dl små linser eller gröna linser (obs ej röda linser pga blir slemgegg)
- 1 morot
- 1 äpple ingrid marie eller granny smith
- ca 15 cm purjolök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 kalvbuljongtärning
- 1 kycklingbuljongtärning
- 1 msk äpplecidervinäger
- smör
- 1/2 msk timjan
- salt, svartpeppar
- klimp: 2 1/2 mjöl, 1 dl mjölk, 1 äggula, salt
- Skiva morot, vitlök och purjo. Fräs i smör i en stor kastrull på medelhög värme. Låt det ej ta färg. Häll på 1 liter vatten, linser, timjan, äpplecidervinäger och buljongtärningar. Puttra utan lock i 30 minuter.
- Tärna sidfläsket och äpplet och lägg ned i soppan. Koka soppan 20 minuter till eller tills linserna är genomkokta.
- Klimp: Rör ihop mjölk + äggula + mjöl + salt i en bunke så det bildas en smetig deg. Ta småbitar av klimpen och lägg i soppan. Soppan och klimpen är klar när klimpen flyter upp till ytan. Smaka av soppan med salt och svartpeppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar