Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-09-20

Mat från lotten: Stenugnsbakad morot med potatis, kål och tryffelsmör


Vi rensade odlingen igår och hittade en del ätbart: Några bortglömda amandinepotatisar, ett knippe morötter och lite grön- och svartkål! Alltså blev det ett snabbt hopkok med massor av skivat tryffelsmör. För dig som inte gillar tryffel rekommenderas färsk dill eller vitlök till smöret. Morötterna gnuggade jag bara in med salt och lät få färg på en upphettad baksten i ugnen, men det går lika bra att baka dem som vanligt i ugnsform.

Kött: Pancetta, sidfläsk, vildsvinsskav eller stora kycklingköttbullar är gott till.

Stenugnsbakad morot med potatis och tryffelsmör
Ingredienser 2 portioner:
  • ett knippe morötter
  • ett knippe grönkål eller svartkål
  • 6-8 potatisar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 decimeter purjo eller 2 vårlökar
  • tryffel eller tryffelolja (alt vitlök eller dill)
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt
  • smör
GÖR SÅ HÄR: 
  1. Sätt ugnen på 250 grader
  2. Skölj och rensa grönsakerna och skär bort den ljusa mittnerven på kålen.
  3. Dela morötterna på längden och gnugga in dem med salt och rapsolja. Baka i ugnen tills ytan blivit gyllene-svartprickig, ca 15 minuter.
  4. Koka potatisen i ca 15 minuter eller tills de är mjuka rakt igenom.
  5. Sjud kålen i saltat vatten i 7 minuter. Ta upp kålen, krama ur överflödigt vatten och fräs i en stekpanna tillsammans med skivad purjo, 1 msk smör, 1 msk vitvinsvinäger och 1 krossad vitlöksklyfta. Smaka av med salt och svartpeppar och ta bort vitlöksklyftan.
  6. Rör ihop 3 msk smör med några droppar tryffelolja alt 1 vitlöksklyfta eller 2 msk färsk dill.
Servering: Lägg upp potatis och kål i tallrikar. Skiva över det smaksatta smöret. Toppa med morötter och lite flingsalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar