Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-09-15

Morotsgnocchi med grönkål

   
Vanligtvis görs gnocchi (typ italiensk klimp) på potatis men när jag hittade detta recept på Food52 blev jag sugen på att prova. Resultatet blev gott och tillvägagångssättet var enkelt så ni måste prova det - speciellt nu när kål och alla rotfrukter är nyskördade och fulla av smak. Den söta och mjuka morotsgnocchin får här smak av riven pecorino och salvia medans grönkålen smakar vitlök, nötigt smör, citron och fläsk. Älskar du smaken av tryffel (ja tack) använder du med fördel tryffelpecorino alternativt droppar över lite tryffelolja vid servering. Givetvis behöver du inte grönkål till utan kan servera gnocchin på egen hand med lite brynt smör som en förrätt.

Vegetariskt: Skippa fläsk.

Ost: Pecorino Sardo och Pecorino Romano är mina favoriter. Läs Jens Linders Pecorinoguide HÄR. Har du tryffelpecorino Tartufo behöver du bara riva över lite vid servering, annars blir det lätt att det smakar för mycket (och blir för dyrt). Samtliga ostar finns i delidisken på välsorterade matbutiker, i ostbutiker eller på Ostograms webbutik.

Pumpagnocchi: Det går lika bra att göra detta med pumpa.

Morotsgnocchi med grönkål
Ingredienser 4 portioner:
  • 2 knippen morötter ca 500 gram
  • ca 500 gram färsk grönkål eller svartkål
  • en bit sidfläsk eller pancetta
  • 1/2 dl riven pecorinoost
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl finhackad purjolök (+ 1 msk till grönkålen)
  • 3 äggulor
  • 1-2 dl valfritt mjöl
  • 2 msk polentamjöl 
  • 1 msk citronsaft
  • olivolja
  • smör
  • ca 2 tsk salvia
  • salt, svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
  1. Skölj och skrubba morötterna. Koka eller ångkoka dem tills de är mjuka. Mosa med en gaffel eller potatismosare till ett mos. Låt svalna. Blanda ned äggulor, pecorino, 2 pressade vitlöksklyftor, purjolök, polenta, mjöl och salvia. Rör ihop till en kladdig deg och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Blir degen alldeles för blöt, tillsätt mer mjöl.
  2. Gör queneller av morotssmeten eller rulla till bollar och lägg på en lätt mjölad tallrik (det går lättare om du blöter händerna i kallt vatten innan du rullar bollar).
  3. Koka upp vatten, 2 msk salt och 1 msk olivolja i en stor kastrull. Lägg i morotsgnocchin några åt gången och koka tills de flyter upp till ytan. Då är de klara. Lägg över på en tallrik och upprepa tills all gnocchi är kokt.
  4. Skär bort den ljusa mittnerven på grönkålen och skölj noga. Lägg ned i kastrullen med det kokande vattnet och sjud i 7 minuter. Skölj i kallt vatten och strimla grovt.
  5. Stek morotsgnocchin i smör i en stekpanna tills alla är stekta och gyllene.
  6. Klicka sedan i litet mer smör i pannan och lägg i det tärnade sidfläsket. Tillsätt 1 pressad vitlöksklyfta, grönkål, 1 msk purjo, citronsaft och salt. Rör om så allt blir blandat. Smaka av.
Servering:  Lägg upp grönkålen i tallrikar och toppa med några morotsgnocchi. Riv över lite pecorino och droppa eventuellt över tryffelolja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar