Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-09-05

Morotspuré med korv, pickles & puylinser


Jag ville egentligen göra skaldjurskorv till detta men hade inte så mycket råvaror hemma så det blev färsk Nurnberger Bratwurst istället - den är dock himla god och jag älskar att de är så små så de blev ett gott substitut (finns bla på Korvhuset, Willys och Hemköp) - dessutom går de bra att frysa in som jag gjort. Dock finns skaldjurskorv på välsorterade kött- och delibutiker samt på vissa fiskrökerier om du har vägarna förbi.

P.S Apropå att det ser ut som soppa på bilden - först la jag ut purén som ett tjockt sträck på tallriken som de gör ibland på vissa restauranger - ni vet när det ser ut som spåret efter att någon halkat i hundbajs, men så ville jag inte larva mig utan la purén som en jämn grund istället så nu ser tallriken ut som en planet och alla gillar väl rymden. Puylinserna serverades dock i gryta på bordet pga delad vegorätt så de kom ej med på bild.

Pickles: Den picklade kålrabbin är från vatten kimchin jag gjorde häromdagen men man kan också använda tunt skivad kålrabbi och grönt äpple som får snabbpickla medans purén kokar ihop, se recept nedan.

Kräftfond: Själva grunden till purén är 2 dl av den smakrika lime-chili-vitlöks-kräftfonden jag frös in efter kräftskivan men du kan använda en bra köpe-skaldjursfond eller fiskfond och tillsätta saft av 1/2 lime samt smaka av med chiliflakes och vitlök.

Vegetariskt: Ersätt kräftfond med grönsaksfond du chef och tillsätt saften av 1/2 lime. Smaka av noga med salt, peppar, vitvinsvinäger och servera med vegokorv. 

Morotspuré med korv, pickles & puylinser
Ingredienser 2 portioner:
  • några goda färska små korvar, helst skaldjurskorv
  • 1 burk kokosmjölk (ej light)
  • 4 morötter 
  • 2 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • kräftfond eller skaldjursfond 
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk anis
  • ca 2 tsk vitvinsvinäger
  • ca 1 tsk socker 
  • 3 dl puylinser, smålinser eller belugalinser
  • 1 grönsaksbuljongtärning (till linserna)
  • salt, peppar
  • pickles: några bitar picklad kålrabbi från kimchi eller 1 grönt äpple + en bit kålrabbi, salt, vitvinsvinäger
GÖR SÅ HÄR:
  1. Har du inte vatten kimchi - skala och skiva tunt en bit kålrabbi samt ett grönt äpple som får ligga och dra i 5 dl vatten + 1 msk salt + 2 msk vitvinsvinäger.
  2. Rosta anis och fänskålsfrö i en torr stekpanna och mortla sedan grovt. 
  3. Skiva morot, vitlök och schalottenlök.
  4. Koka ihop 2 dl fond med kokosmjölk i en kastrull. Häll ned morotslantar, lök, vitlök, anis och fänkålsfrö. Låt puttra på svag värme tills det reducerats ordentligt, ca 40 minuter. Mixa slätt med stavmixer och smaka av med salt, peppar och eventuellt 1-2 tsk vitvinsvinäger samt socker.
  5. Koka linserna enligt anvisning på förpackningen tillsammans med 1 grönsaksbuljongtärning.
  6. Stek korven i grillpanna tills de är genomstekta.
Servering: Skeda upp i djupa tallrikar och toppa med korv. Servera med pickles och linser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar