Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-09-12

Mozzarellafyllda tomater med ärtkräm


Jag gillar fylld mat; sushi maki, kroppkakor, crépes, deviled eggs, potato skins, ballotine, calzone, ravioli, cannelloni, burrito, taco, tunnbrödsrullar, sommarrullar, dumplings, schnitzel och så vidare. Det är så tryggt, lökigt och praktiskt eftersom mycket fylld mat går utmärkt att äta med handen, se typexemplen sandwich, wraps och hamburgare. Svenneklassikern med fylld paprika är inget annat än ett genidrag men eftersom jag inte gillar bakad paprika brukar jag fylla tomat, svamp, aubergine, zucchini eller lök. Funkar utmärkt både i ugnen och på grillen och är ett bra sätt att göra sig av med rester då man kan använda resterna som fyllning och bara toppa med ost - hepp så är maten klar.

Fylld svamp: Du kan naturligtvis fylla stora svampar eller urgröpt lök istället för tomater i receptet nedan. En annan fylld svamp-favorit brukar göra när jag grillar hos mina föräldrar: Ta bort foten på ett gäng champinjoner. Salta och grilla med botten vänd nedåt (så överflödig vätska rinner ur) en kort minut. Ta av dem från grillen och fyll svamparna med riven mozzarella, chiliflakes och färska örter alternativt mozzarella, baconbitar och majs. Lägg dem på grillen igen och grilla på låg värme tills osten smält. Var beredd på att de kommer ta slut snabbt. Kan göras på samma sätt i ugnen.

Mozzarellafyllda tomater med ärtkräm och quinoa
Ingredienser 2 portioner:
  • 3 stora tomater
  • 1 1/2 dl quinoa
  • 1 dl purjolök
  • 1 mozzarellaboll 
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk socker
  • 1 grönsaksbuljongtärning/fond
  • 2 msk panko eller polenta
  • några blad färsk basilika
  • parmesan på bit
  • olivolja
  • ärtkräm: 1 dl grekisk yogurt, 2 dl ärtor, 1 vitlöksklyfta, 1 msk bladpersilja, salt, svartpeppar
  • förslag på tillbehör: bönsallad, pasta
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Dela tomaterna i två delar och gröp ur dem. Salta och ställ åt sidan (för att dra ur vätska) och hacka det urgröpta tomatköttet.
  3. Koka quinoan enligt instruktioner på förpackningen i grönsaksbuljong. Blanda sedan quinoan med hackat tomatkött, 1 msk olivolja, strimlad purjo, hackad vitlök, basilika, salt och peppar.
  4. Skölj av de urgröpta tomaterna och ställ i en ungsform. Strö över socker och lägg i en liten bit mozzarella i varje tomat. Toppa med quinoablandningen och strö över panko eller polenta. Ringla över olivolja och sätt in i nedre delen av ugnen i 45-50 minuter.
  5. Ärtkräm: Mixa ihop ingredienserna med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
Servering: Riv parmesan över tomaterna och servera med svarta eller vita bönor alternativt gnocchipasta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar