Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-09-22

Paj med tomat, spenat & feta

Man kan göra den här pajen på två sätt - med fröbotten som ovan (lite långsammare) eller med färdigköpt filodeg (lite snabbare). Givetvis blir bägge goda men fröbotten är toppen om du äter naturligt glutenfritt / är allergisk / GI-nörd. Det är samma princip som med fröknäckebröden och himla enkelt att göra, ingen jästid eller dylikt behövs så egentligen går det lika snabbt att blanda ihop fröbotten som det tar att tina filodegen. Passa på att göra den med tomater såhär i sensommartider innan säsongen är över - marknaderna och affärerna dignar fortfarande av goda trädgårdstomater. I och med att smakgivarna är tomat, spenat, feta & vitlök funkar det att servera spanska, grekiska eller mexikanska tillbehör. Jag älskar ju chipotlesås och avokado så det blev dagens sidorätter.

Receptet funkar för en stor paj som räcker till 4 varmrätter eller 8 förrätter/plockmat.

Fröpaj med tomat, spenat & feta
Ingredienser 1 paj:
  • ca 500 gram tomater
  • 5 dl hackad spenat
  • ett paket fetaost
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk citronsaft
  • 1 dl creme fraiche
  • ca 1 tsk socker
  • olivolja
  • salt, peppar
  • gräslök och bladpersilja till garnering
Till fröbotten:
  • 4 dl havre
  • 3 dl sesamfrön
  • 3 dl solrosfrön
  • 2 dl krossade linfrön
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 msk salt
  • vatten
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda ingredienserna till fröbotten i en bunke - häll på ljummet vatten 1 dl åt gången tills det bildats en tjock fast gröt. Låt svälla i 20 minuter.
  3. Blanda spenat, hackad vitlök, creme fraiche och smulad fetaost i en bunke. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  4. Smörj en pajform med olivolja och skeda i frösmeten. Klä formen med smeten så det är ca 1 cm tjockt. Sätt in i mitten av ugnen och baka i 25 minuter.
  5. Ta ut formen och häll i spenatblandningen. Skiva tomaterna och lägg överst på pajen. Strö över en nypa socker och ringa över olivolja. 
  6. Sätt in i ugnen och grädda 20 minuter eller tills tomaterna fått fin färg.
Servering: Strö över gräslök och persilja. Ät med valfria tillbehör som avokado, parmaskinka, chilisås, inlagda oliver m.m

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar