Receptet funkar för en stor paj som räcker till 4 varmrätter eller 8 förrätter/plockmat.
Fröpaj med tomat, spenat & feta
Ingredienser 1 paj:
- ca 500 gram tomater
- 5 dl hackad spenat
- ett paket fetaost
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk citronsaft
- 1 dl creme fraiche
- ca 1 tsk socker
- olivolja
- salt, peppar
- gräslök och bladpersilja till garnering
- 4 dl havre
- 3 dl sesamfrön
- 3 dl solrosfrön
- 2 dl krossade linfrön
- 1/2 dl olivolja
- 1 msk salt
- vatten
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda ingredienserna till fröbotten i en bunke - häll på ljummet vatten 1 dl åt gången tills det bildats en tjock fast gröt. Låt svälla i 20 minuter.
- Blanda spenat, hackad vitlök, creme fraiche och smulad fetaost i en bunke. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
- Smörj en pajform med olivolja och skeda i frösmeten. Klä formen med smeten så det är ca 1 cm tjockt. Sätt in i mitten av ugnen och baka i 25 minuter.
- Ta ut formen och häll i spenatblandningen. Skiva tomaterna och lägg överst på pajen. Strö över en nypa socker och ringa över olivolja.
- Sätt in i ugnen och grädda 20 minuter eller tills tomaterna fått fin färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar