Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-09-16

Plommonsylt med kardemumma & kanel

Jag har aldrig gjort sylt i och med att jag tycker socker är besvärligt och så har jag ingen sockertand till att börja med så dylika ting har jag aldrig varit intresserad av. Dumt kan man tycka såhär i efterhand när jag fick två kilo plommon av svärföräldrarna och gjorde kanske den godaste sylt jag ätit - jag stod och slevade i mig den vid köksbänken och fick hejda mig när jag insåg att jag just hetsätit två deciliter sylt.

Len sylt: Vill du ha en helt len sylt utan plommonskal så silar du bara sylten innan du häller den på burk. Men det verkar onödigt tycker jag.

Tillbehör till sylten: Ätes med fördel till pannkakor eller varm till vaniljglass. En annan favorit är att servera sylten till ugnsbakad brie. Perfekt plockmat när du bjuder hem en snygg, jag kan nästan garantera ett hångel.

Tareq Taylor: Receptet är gjort efter grundplommonsylten i Tareq Taylors bok "Sylta, safta och lägg in".

Plommonsylt med kardemumma & kanel
Ingredienser 3 mellanstora burkar:
 • 1 kg plommon
 • 800 gram strösocker ca
 • saften av 1 citron
 • 1 msk mald kardemumma
 • 2 hela kanelstänger
 • 1 tsk riven färsk ingefära
 • 4 dl vatten
 • du behöver även: några gamla glasburkar
GÖR SÅ HÄR:
 1. Koka glasburkarna och locken i vatten i en stor kastrull (så de steriliseras).
 2. Kärna ur plommonen och blanda med övriga ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
 3. Koka upp långsamt (till 105 grader) och skumma av då och då.
 4. För att kolla om sylten är klar - gör geléprovet. Kyl en tallrik snabbt i frysen och klicka ut lite varm sylt på den. När du kan dra ditt finger genom sylten utan att den rinner ihop igen är den färdig.
 5. Fyll upp sylten ändå upp till kanten i de varma glasburkarna. Sätt på lock och ställ dem upp och ner i rumstemperatur tills de svalnat (då bildas ett magiskt vakuum som förlänger hållbarheten).
 6. Ställ sen mörkt och svalt. Öppnade burkar förvaras i kylskåp (därför är det bra med flera mindre burkar så du inte behöver äta upp allt på en gång).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar