Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-09-15

Rödbetor med rosmarinklimp och getost


Jag fick dille på Klimp och på Möllans marknad hade de finfina betor för en billig penning. Alltså fick det bli en middag på de tu i sällskap av getost, rosmarin, honung, rostade solroskärnor och brynt smör. Supergott. Jätteenkelt. Dödsbilligt.

Kött: Tärnat sidfläsk är gott till.

Glutenfritt och laktosfritt: Välj glutenfritt mjöl och havremjölk till klimpen - sojamjölk kan bli för sött. Skippa getosten och riv över färsk pepparrot istället alternativt välj en hård lagrad getost.

Rödbetor med rosmarinklimp och getost
Ingredienser 2 portioner:
 • ett gäng rödbetor
 • en bit chevré
 • 1 msk flytande honung
 • 2 msk solroskärnor 
 • olivolja
 • smör
 • 1 grönsaksbuljongtärning 
 • salt
 • rosmarinklimp: 2 1/2 mjöl, 1 dl mjölk, 1 äggula, 2 tsk rosmarin, salt, svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Skölj rödbetorna och skär dem i stora klyftor. Skala dem inte och ta inte bort för mycket av blasten. Koka i en stor kastrull med saltat vatten i ca 30 minuter. Häll av vattnet, lägg betorna i en ugnsform, ringla över olivolja, salt, honung och smula över getost. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter eller tills osten smält.
 3. Rör ihop ingredienserna till klimpen tills det blir en kladdig deg. Koka upp en kastrull med grönsaksbuljong + salt.  När det kokar - klicka i små bollar av degen. När de flyter upp till ytan är de klara, ta upp med hålslev på en tallrik. Stek klimpen i 1 msk smör i en stekpanna tills de blivit gyllene. 
 4. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna tills de knastrar och fått färg. 
 5. Smält 4 msk smör i en kastrull tills det blivit gyllene och doftar nötigt.
Servering: Lägg upp betorna och klimpen i djupa tallrikar och häll över smöret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar