Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-09-16

Snabba rotfruktschipsJag hamnade på Ica Kvantum häromveckan när jag skulle besöka parken ovanpå Emporias tak, och det visade sig att de saluförde en påse med typ tio rotfruktschips för 60 kronor styck. Vilket är vansinne. Speciellt när rotfrukter kostar prick ingenting och du kan göra dina egna rotfruktschips på 4 minuter blankt i mikron hemma i ditt eget kök. Och ja, naturligtvis kan man baka rotfruktschips i ugnen med egenmortlade ekologiska örter eller torka dem i en raw food-tork som kostar en miljon kronor blablabla, men dessa chips i receptet nedan går efter Amerikansk pionjärsanda med färdigblandade kryddor för herregud ska man äta micrad rotfrukt utan fett och kalla det för Chips får man fan ge efter för andra White Trash faktorer. Så gör dessa nu och strunta i att köpa lifestylechips för 100 kronor per styck, lova!

Kryddning: Kryddor som lökpulver, persillade och rökt paprikapulver funkar utmärkt i detta sammanhang. Men färdigmixade popcornkryddor är bäst om du vill åt den viktiga svennechipssmaken; finns vid krydd- eller snackshyllan i matbutiker (av märken som Garant, Kryddhuset och Kernel Seasons). Eftersom de går så snabbt att göra kan du enkelt provsmaka olika kryddor och se vad du gillar bäst.

På bilden ovan: Är det chips på skivad rotselleri med lökpulver och rökt paprikapulver.

Snabba rotfruktschips
Ingredienser:
  • ett gäng rotfrukter som rödbetor, rotselleri, persiljerot, morot eller palsternacka (de minskar i storlek vid tillagning pga att vätska försvinner så ta dubbelt så mycket som du tror du behöver)
  • salt
  • förslag på tillbehör: fetaostkräm är gott till
GÖR SÅ HÄR:
  1. Skala rotfrukterna. Skär i tunna skivor på mandolin eller med osthyvel.
  2. Lägg i ett lager på en tallrik eller bakplåtspapper och krydda med salt + eventuell extrakrydda. 
  3. Sätt in i mikron med lock i 4 minuter eller tills de krispat till sig utan att brännas. Smaka av och upprepa tills allt är klart.

1 kommentar: