Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-09-03

The Ramen Burger!

På internet och i New Jersey finns en magisk rätt som kallas The Ramen Burger vilket innebär att man steker ramennudlar och använder som bröd istället för vanliga hamburgerbröd. Briljant tänkte jag och testade genast. Rätten uppfanns av Keizo Shimamoto och kan ibland ätas på Smorgasburg New York om du har tur, men är lätt att göra själv hemma. Sambon gav den 9 av 10 burgerpoäng och gillade speciellt hur ramenbrödet blev lite krispigt på ytan men mjuk och saftig i mitten. Här ges den asiatiska smaker med sesamolja, chili och soya och jag gjorde brytbönor istället för pommes - men man kan lika gärna använda okryddade nudlar och tillsätta ketchup, sallad och tomat. Tänker att det också skulle vara en perfekt måltid för barnfamiljer då det är ett mellanting mellan spagetti & köttbullar, snabbnudlar samt hamburgare - tre ohotade klassiker på de svenska middagsborden!

Val av nudlar: Keizo Shimamoto använder färska Sun Noodles som är färdigformade rundlar men du kan använda vanliga snabbnudlar alternativt färska nudlar som du hittar i asiatiska livsmedelsbutiker.

Glutenfritt: Jag använde störtnyttiga sjögräsnudlar till min ramen burger. Sjögräsnudlar kostar kring 30 kr förpackningen och hittas på asiatiska (eller hälsokost-) hyllan på välsorterade Hemköp, Konsum eller Ica. Glasnudlar och risnudlar är också naturligt glutenfria.

The Ramen Burger
Ingredienser 2 hamburgare:
  • 2 valfria burgare
  • 1 paket snabbnudlar
  • 1 ägg
  • 1 portabellosvamp eller några ostronskivlingar
  • 2 vårlökar
  • 1 msk sesamolja  
  • 1 tsk risvinäger eller vitvinsvinäger
  • 1 msk hoisinsås eller HPsås
  • 2 msk majonäs
  • rapsolja
  • bönsallad: 2 nävar brytbönor eller vaxbönor, 1 röd chili, 1 king solo vitlök eller 4 vitlöksklyftor, 3 msk kikkoman soya, 1 tsk råsocker, sesamfrön, friterad lök
GÖR SÅ HÄR:
  1. Tillaga nudlarna enligt instruktioner på förpackningen. Häll av buljongen när de är klara och låt svalna i ett durkslag.
  2. Skiva vårlökarna och svampen. 
  3. Blanda nudlarna med ägg + sesamolja + 1 msk lök, låt stå och dra några minuter medans du gör bönsalladen.
  4. Bönsallad: Grovskiva chili och vitlök och fräs i rapsolja i en stekpanna på medelhög värme tills det doftar gott. Häll i brytbönor, soyasås, socker, vinäger och rör om. Stek ca 2-3 minuter utan lock. Dra pannan av plattan, sätt på ett lock och låt stå.
  5. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och lägg i en klick av nudlarna så att de bildar en cirkel liknande storlek som dina burgers. Stek på varje sida och låt rinna av på hushållspapper. Upprepa så du får fyra nudel"bröd". 
  6. Stek svampen och burgersarna några minuter tills de fått fin färg på bägge sidor.
Servering: Lägg upp ett nudelbröd, klicka ut majonäs, lägg på en burgare, bred på lite hoisinsås, strö över vårlök, lägg på svamp och toppa med ett nudelbröd. Lägg upp bönsallad på tallrikarna, strö över sesamfrön, vårlök och friterad lök och servera med plommonsås eller Sriracha.

Bild på Keizo Shimamoto och Sun Noodles: Go Ramen! och Facebook.com/ramenburger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar